Vaste relatie of toch liever niet?

VASTE RELATIE of toch liever niet?

Wat je bijna altijd leest of hoort is dat de meeste mensen het liefst een vaste relatie willen, toch willen de singles geenszins als zielig worden betiteld, integendeel, de voordelen van het hebben van geen relatie worden te pas en te onpas naar boven gehaald.

Maar als alle voordelen dan zijn opgesomd blijkt dat men vindt, dat er uiteindelijk niets boven een … uiteraard hele goeie… vaste relatie gaat.

Maar is dat eigenlijk wel zo?

Het is toch een gegeven dat heel veel relaties geen lang leven beschoren zijn, na de periode van verliefdheid slaat de gewenning geleidelijk aan toe en dan heb ik het nog niet eens over de sleur, wat een beetje hetzelfde is, maar wat negatiever klinkt, die sleur kun je overigens wel doorbreken, daar zijn genoeg mogelijkheden voor.

Met gewenning bedoel ik bv dat mijn dochter de laatste maanden verdrietig is, omdat haar vriendje, met wie ze anderhalf jaar "verkering" heeft, nauwelijks nog lieve woordjes in de smsjes of via msn zegt. Wanneer ze hem erop aanspreekt, zegt hij zo druk te zijn de laatste tijd, met school enzo.

Ander voorbeeld, na dit verhaal van mijn dochter aan een kennis, vrouw van 26, verteld te hebben, reageert ze met: "Ja, zo gaat dat altijd, ik zei laatst nog tegen mijn vriend dat ik nu altijd zelf mijn geurtjes moet kopen, het eerste jaar moest ik hem afremmen, elke week kwam hij wel met een nieuw geurtje of ander kadootje aan. Of de buurvrouw, die zich laat ontglippen dat het sexleven van haar en haar man na 10 jaar huwelijk op een heel laag pitje staat, terwijl in het begin de vonken er vanaf vlogen.

Of een vriendin, de minnares van een gehuwde man, die over sex, passie en spanning niets heeft te klagen, maar overal alleen voor staat en snakt naar geborgenheid, de arm om je heen van iemand die het echt goed met je voorheeft, zoals ze zegt. Of iemand, die na jaren van een vaste relatie zo baalt van het gebrek aan aandacht enz. de gewenning dus, dat ze haar partner voorstelt elkaar de vrijheid te gunnen van iets buiten de deur, waarop haar partner stelt dat dan de liefde, dus de geborgenheid etc. dan niet te handhaven is, dus uiteindelijk einde relatie, waarop zij eieren voor haar geld kiest, want ja, die liefde, veiligheid etc. wil ze niet kwijt.

Of de man die denkt niet zonder spanning en passie te kunnen, elk jaar een andere vriendin, maar hij mist de "diepgang", vertrouwen etc.

Vorige week had ik een gesprek met een vriend van mij, we hadden het over relaties, over single zijn, over idealen, hij schreef, dat hij er lang over had nagedacht wat hij nou eigenlijk zocht in een relatie.

Uiteindelijk was hij tot de conclusie gekomen, dat hij het liefst veiligheid, geborgenheid, gezelligheid en vriendschap zocht in een relatie, zo schreef hij, in plaats van sex, passie en spanning.

"Denk je dat geborgenheid etc. niet samen kan gaan met passie etc."?, vroeg ik hem.

Volgens hem ging dat niet samen, ik vertelde hem dat ik het allemaal zou willen, waarop hij aangaf er net zo in te zitten als ik, maar het een utopie was en ik teveel zou eisen.

Zo vaak heb ik dat al gehoord, als er chemie is tussen 2 mensen laait de spanning, de passie op, totdat de beruchte stofjes hun werk hebben gedaan, dan is alles over of er ontstaat geleidelijk aan liefde, wat zich dan weer vertaalt in veiligheid, geborgenheid, gezelligheid en vriendschap, het uiteindelijke doel waarnaar bijna iedereen streeft.

Helaas gaat dat dan ten koste van de spanning, sex en passie.

En moet je dus een keuze maken, of je wilt een serieuze of een sexuele relatie(waarin ik het niet wil hebben over dat een sexuele relatie niet serieus zou kunnen zijn en andersom, ik denk, dat iedereen mijn punt wel begrijpt)

Moeten we dus maar water bij de wijn doen en wat vertrouwen opgeven voor wat meer passie of wat spanning inleveren voor wat meer geborgenheid?

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden