null Beeld

Veilig of niet? Zó zit het met de privacy van de corona-app

Vanaf deze week is de corona-app voor iedereen te downloaden. Minister Hugo de Jonge wil de app gebruiken om het bron-en contactonderzoek aan te vullen, maar de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is kritisch over de CoronaMelder-app. Zij vinden dat de privacy van gebruikers nog onvoldoende gewaarborgd is.

Erandi Godinez

Maar hoe zit het nu precies met de privacy van de corona-app? Wij leggen het je hier uit.

Hoe werkt de corona-app precies?

Met behulp van bluetooth houdt de corona-app in de gaten bij wie je in de buurt bent geweest. Wel goed om te weten: de app werkt alleen als beide personen de app hebben geïnstalleerd. Op basis van bluetooth-signalen ziet de app of, hoe lang én hoe dicht je bij de ander bent geweest. De app zou met een ‘aanzienlijke betrouwbaarheid’ kunnen meten of je gevaarlijk dichtbij een besmet persoon bent geweest. Mensen die dus misschien besmet zijn geraakt, krijgen een waarschuwing, waardoor ze zich sneller kunnen afzonderen en op die manier voorkomen dat zij het virus op hun beurt aan anderen doorgeven. Hoewel de app al voor iedereen te downloaden is, werkt die vooralsnog alleen in Drenthe, Overijssel en delen van Gelderland. Het gaat nog om een testfase.

Hoe zit het met de privacy?

Hoewel de app dus met goede bedoelingen is ontwikkeld, krijgt het nu al de nodige kritiek. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) zelfs afgeraden om de app nu al in gebruik te nemen. Volgens de AP is de app ‘met privacy als uitgangspunt’ ontworpen, maar moeten er duidelijkere afspraken met Google en Apple worden gemaakt, om er zeker van te zijn dat zij toch niet op één of andere manier data uit de app verwerken.

Nieuwe wet

Ook wijst AP erop dat nog niet duidelijk is wie de achterliggende server zal verzorgen. Dat zou in eerste instantie de Belastingdienst zijn, maar die heeft zich teruggetrokken. Daarnaast vindt AP dat er eerst nog een wet moet komen die het (tijdelijke) gebruik van de app mogelijk maakt. Volgens AP-voorzitter Aleid Wolfsen moet hier onder andere in komen te staan dat je zelf mag bepalen of je de app wil gebruiken.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft De Jonge dat ook ‘wenselijk’ te vinden. Hij denkt echter dat de app voorlopig kan worden ingezet op basis van expliciete toestemming. AP is het daar niet mee eens.

Dit zijn de voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen tegen het coronavirus:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RTL Nieuws, Nu.nl. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden