null Beeld

Verkering is niet meer zomaar verkering: weet jij wat een ‘eventurela’ is?

Vroeger had je een relatie of niet en daar tussenin was er niet zoveel. Dat is nu onder millennials wel anders. Zo heb je een scharrel, kwarrel en zelfs een 'eventurela'. Wat betekent dit? 

Daphne Dorgelo

Het begon allemaal met een tweet van journalist Nina Juffermans: "Welkom bij de les ‘bizarre woorden die studenten schaamteloos gebruiken", schreef ze. "Laten we de basis woordenschat even doornemen."

Ze houdt het kort maar bondig:

'Scharrel = niks serieus

Kwarrel = kwaliteitsscharrel

Eventurela = zou rela kunnen worden

Prela = nog net geen relatie

Rela = relatie

Tot zover. Nog vragen?'

De reacties barsten los: "Ik dacht bij 'Eventurela' aan een nieuwe attractie in de Efteling", reageert een Bas. Monique reageert: "Ik aan een IKEA artikel." Anderen vullen aan: "Je mist qwarrel, een quarantaine scharrel." En: "Twarrel (twijfel scharrel)."

Uiteindelijk concluderen de meesten dat ze oud zijn geworden.

De regels

Op de website van NPO3 worden de definities nog even haarfijn uitgelegd.

Twarrel

Twarrel staat voor een ‘twijfelachtige scharrel’: in dit voorstadium van de scharrel wordt geappt en sporadisch gelogeerd. Maar of er meer in zit, dat moet nog blijken. Een spannende, maar onzekere fase.

Scharrel

Niet de lasten, wel de lusten dus. 'Zin om een ordinair potje te rampetampen, maar niet om de volgende dag de vieze onderbroeken te wassen? Get yourself a scharrel!', schrijft BNNVara. Het kan alleen wel gevaarlijk en pijnlijk worden wanneer er gevoelens bij komen kijken.

Kwarrel

De kwaliteitsscharrel ligt in het verlengde van de scharrel. Er wordt alleen meer geappt en meer gelogeerd.

Eventurela

Nu wordt het serieuzer. Er komen van beide kanten jaloerse gevoelens en een relatie klinkt ineens zo gek niet meer.

Prela

Die jaloerse gevoelens worden opgelost door de ongeschreven regel: jullie zijn nu 'exclusief'. Dus er wordt niet meer met anderen gedatet. De vlinders beginnen te komen.

Rela

En ja hoor: we zijn bij de laatste fase. De rela, afkorting voor relatie. De Facebookstatus kan aangepast worden.

In deze rubriek praat de jeugd van tegenwoordig over bepaalde onderwerpen. In deze video over scheiden. ''Ik kijk er niet meer van op'', wordt er gezegd:

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Twitter, NPO. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden