De dag nadat

PREMIUM

Vervolg: de dag nadat... ik besloot te stoppen als ic-verpleegkundige

De dag nadatBeeld Getty Images

Verpleegkundige Loes (54) kan het werk op de covid-ic niet meer aan en gaat op zoek naar een andere baan.

Christien JansenGetty Images

Loes (54): “Natuurlijk heb ik niet direct mijn baan opgezegd. Gelukkig is het na die ene helse dienst nooit meer zo erg geweest, maar mijn besluit stond vast: dit wil ik niet meer. Toen er een vacature voorbijkwam in het ziekenhuis, heb ik direct gesolliciteerd. Ik werd aangenomen, startte een nieuwe opleiding en daar ben ik een paar maanden geleden voor geslaagd. Met die nieuwe baan zijn al mijn wensen uitgekomen. Ik werk nu regelmatig én heb elk weekend vrij. Na vijfentwintig jaar onregelmatige diensten is dat helemaal geweldig. Daarbij vind ik het fijn dat ik in mijn eigen kleding kan werken en dat ik niet al te veel salaris heb hoeven inleveren. Toch kom ik ook hier mezelf tegen: ik blijf leren. Maar dat hoort bij het leven.

Echt contact

Begin vorig jaar had ik er al geen vertrouwen in dat we zo snel van corona af zouden zijn. Ik denk dat het ic-werk met corona erbij voorgoed is veranderd. Als alle ic-bedden bezet zijn, moet je doorlopend prioriteiten stellen en kun je alleen het hoognodige doen. Als je ene patiënt in de poep ligt en je andere patiënt moet een nieuwe beademingsslang, dan heeft dat laatste voorrang. Aan die manier van werken kon ik niet wennen. En ik miste de tijd om écht contact met de patiënten en hun naasten te krijgen. Het werk was veel kaler, onpersoonlijker. Dat je van top tot teen bent ingepakt, helpt dan niet. Ook met collega’s was er minder contact: iedereen was druk, niemand had tijd. In mijn nieuwe baan is dat anders en daar ben ik heel blij mee.

Frustrerend

Inmiddels werk ik wel weer af en toe op de covid-ic, maar er is een groot verschil: ik heb geen eindverantwoordelijkheid meer. En dat maakt alles uit. Ik krijg weleens de vraag wat ik vind van mensen die zich niet laten vaccineren. Het vervelende is dat veel mensen denken dat ze niet op de ic zullen terechtkomen. Maar als je weet wat er allemaal met je gebeurt als je wel op de ic terechtkomt, dan staat dat totaal niet in verhouding met wat je binnenkrijgt aan vaccin. Ik heb de indruk dat veel mensen zich dat niet realiseren. Frustrerend, omdat niet-gevaccineerden wél bedden bezet houden van andere patiënten. Het vaccin voorkomt in het overgrote deel van de gevallen dat je op de ic terechtkomt. Dan lijkt de keuze me vrij eenvoudig.”

Wat er aan dit verhaal vooraf ging lees je hier.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden