null

PREMIUM

Vervolg: de dag nadat... ik na 25 jaar mijn hartsvriendin terugkreeg

Beeld Getty Images

Diny (77) heeft na 25 jaar eindelijk weer contact met haar hartsvriendin Ria.

Annemarie van DijkGetty Images

“Het is nu een jaar verder en nog elke dag ben ik zó dankbaar dat Ria en ik weer vriendinnen zijn. We zien elkaar zeker drie keer per week. Dan kletsen we bij, koken we samen, gaan we winkelen of drinken een glas wijn op een terras. Als er iets gebeurt, hoeven we elkaar maar aan te kijken en we schieten al in de lach. Vaak halen we herinneringen op aan vroeger, hoe we in de puberteit met vriendjes bezig waren en met elkaar meeleefden. Hoe heerlijk de gezamenlijke vakanties waren. Als corona het toelaat, gaan Ria en ik weer samen op vakantie aankomende zomer, naar Schotland is het plan. Soms verbaas ik me erover dat al die verloren jaren in één klap lijken te zijn weggevallen. Misschien omdat we elkaar door en door kennen en de basis al in onze jeugd is gelegd.

Milder

Waarom we elkaar jarenlang niet zagen, weet ik nog steeds niet. Toen ik er een keer naar vroeg, gaf Ria aan dat ze het verleden niet meer wil oprakelen. ‘We beginnen met een schone lei’, zei ze. ‘Het verleden is voorbij, laten we ons liever richten op de jaren die nog vóór ons liggen.’ Daar heb ik begrip voor. Met de jaren ben ik milder geworden en ik kijk liever vooruit dan terug.

Traumatisch

Wel vermoed ik dat de verwijdering niet aan Ria lag. Ik blijf denken dat de situatie te maken had met het militaire verleden van mijn broer. Wat er allemaal is gebeurd op zijn uitzendingen weet ik niet, maar die missies kunnen best traumatisch zijn geweest. Mijn zus had ook geen contact meer met hem. Waarschijnlijk zat Ria tussen twee vuren en koos ze voor haar man. Ze praat altijd met liefde over mijn broer. Soms, als ik iets doe of zeg, zegt ze: ‘Je bent precies je broer.’ En dat bedoelt ze als een compliment.”

Wat aan het verhaal van Ria vooraf ging, lees je hier.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden