null Beeld Unsplash/Joshua Newton
Beeld Unsplash/Joshua Newton

PREMIUM

Vervolg: de dag nadat... ik verdwaalde in de Pyreneeën

Toen Mandy (28) verdwaald raakte tijdens een soloretraite in de Pyreneeën, was ze ten einde raad. Ze besloot voor zichzelf: dit nóóit meer.

Christien JansenUnsplash/Joshua Newton

Mandy (28): “Ik had een tiendaagse soloretraite geboekt en zat daarom midden in de Pyreneeën, in een huisje zonder enige luxe. Geen water, stroom en wc. Ik was daar naartoe gebracht met een fourwheeldrive, aan de kant van de weg afgezet en elke twee dagen werden in twee grote plastic containers verse groente, rijst, granen en brood achtergelaten. Ik zou helemaal geen contact hebben met de buitenwereld. Mijn doel was los te komen van de haastige westerse manier van leven. Dat lukte zeker, met dank ook aan mijn hachelijke avontuur.

Herinnering aan een levensles

De rest van de retraite bleef ik dicht bij het huisje. Sindsdien heb ik nooit meer gekke hikes gemaakt. Wel mooie reizen, onder meer naar Australië, Nieuw-Zeeland en nog twee soloreizen, een van drie maanden door Spanje en een van drie maanden door Brazilië. Reizen in mijn eentje doe ik niet meer. Ik heb een partner en ben zwanger van mijn eerste kindje. Af en toe scrol ik nog door de foto’s en zie ik mezelf daar weer zitten. Mijn kapotte spijkerbroek heb ik nog een paar jaar bewaard, maar uiteindelijk weggegooid. Daar heb ik achteraf spijt van, ik had die broek eigenlijk wel willen inlijsten, als herinnering aan mijn levensles.

Geloof in mezelf

Wat ik tijdens die reis leerde, is dat het leven je precies laat uitkomen waar je hoort te zijn. Er zijn geen verkeerde afslagen. Tijdens mijn wandeltocht leek het alsof ik het verkeerde pad had genomen, maar het bleek precies de juiste weg te zijn om me iets te leren. Dat geldt voor het hele leven: ook al maak je soms heel vervelende dingen mee en neem je soms een andere afslag, het zijn de lessen die je blijkbaar hebt te leren. Dit was geen leuk zijpad. Het was eng, koud en gevaarlijk, maar ik ben sinds dat hachelijke avontuur ontzettend in mezelf gaan geloven. Ik had nul survival skills. Door vertrouwen te houden in mezelf en mijn intuïtie te volgen, heb ik het wél overleefd.”

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden