null

PREMIUMpersoonlijk

Vervolg: de dag nadat... mijn 11-jarige zoon overleed

Beeld Getty Images/iStockphoto

Toen Natasja’s (53) 11-jarige zoon Youri kwam te overlijden, stortte haar wereld in. Hoe neem je afscheid van je kind dat veel te jong heeft moeten vechten voor zijn leven en heeft verloren?

Elselien van DierenGetty Images/iStockphoto

Natasja: “Het is inmiddels ruim vijf jaar geleden dat mijn zoon Youri overleed. Hij zou nu zestien zijn. Als ik jongens uit zijn vroegere klas zie, grijpt me dat naar de keel. Hoe zou Youri er nu hebben uitgezien, denk ik dan. Wat voor opleiding zou hij hebben gekozen?

Onbegrepen

Ik heb ontdekt dat er een verlies ná een verlies is. Daarmee bedoel ik dat mensen in je omgeving hun leven weer oppakken – wat hartstikke logisch is – maar dat het leven van mij en mijn man nooit meer hetzelfde zal zijn. Er is geen stappenplan voor rouw, wat maakt dat ik me soms onbegrepen voel, als er feestjes worden gepland rondom zijn sterfdatum bijvoorbeeld. Ik kan normale gesprekken voeren, lachen om een grap. Het lijkt alsof het beter gaat, maar net onder die oppervlakte zit dat grote verdriet dat nooit meer weggaat. Mijn kind komt nooit meer terug en dat beheerst mijn leven.

Bij lotgenoten zie ik dat gezinnen na zo’n groot verlies soms uit elkaar vallen, maar tussen mijn man en mij zit het gelukkig goed. We konden altijd al samen praten over gevoelens en dat is sinds het overlijden van Youri alleen maar sterker geworden. Wel gaan we er allebei heel anders mee om. Mijn man gaat heel hard werken als afleiding, terwijl ik eindeloos naar filmpjes en foto’s van Youri kan kijken.

Boek

Toen Youri zo ziek was, schreef ik elke week een update aan familie en vrienden. De eerste jaren na zijn overlijden vond ik het te confronterend om die teksten terug te lezen, maar vorig jaar kreeg ik de behoefte om zijn verhaal op papier te zetten. Ik plande twee vaste dagen in de week waarop ik er van mezelf aan mocht werken. Dat heeft me goed gedaan. Het boek, Daar lag/lach je dan, is in maart verschenen. Ik schreef het niet alleen om Youri’s naam te laten voortbestaan, maar ook omdat ik hoop dat lotgenoten herkenning en erkenning vinden in ons eerlijke, niet geromantiseerde verhaal.”

PS Het boek Daar lag/lach je dan van Natasja Mom is hier te bestellen. Meer weten over Youri en de inzamelingsacties die vanuit zijn naam zijn gestart? Ga naar yourimom.nl

Wat aan dit verhaal vooraf ging, lees je hier.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden