De dag nadat

PREMIUM

Vervolg: de dag nadat... mijn man een verblijfsvergunning kreeg

De dag nadatBeeld Getty Images

Carina (48): “Na vijf maanden als officiële inwoner van Duitsland, is Joseph al grotendeels ingeburgerd. Hij heeft zelfs een baan!

Eva BredaGetty Images

Kort na het versturen van de sollicitaties werd hij gebeld door een uitzendbureau. Hij kreeg een functie aan de lopende band aangeboden en was dolgelukkig. Toen we onderweg waren om het contract te tekenen, vroeg ik hem: ‘Wat verdient het eigenlijk?’ Hij had geen idee, was allang blij dat hij mee mocht draaien in de Duitse maatschappij. Ook leert hij op dit moment Duits met filmpjes van internet. Hij krijgt het steeds beter onder de knie en zijn woordenschat wordt steeds groter.

Zijn draai in Duitsland lijkt hij gevonden te hebben. En ook hier thuis is het heerlijk samen. Joseph is heel betrokken bij het huishouden en is ontzettend verzorgend. Hij dekt de tafel, dweilt het hele huis en is er voor mijn kinderen als dat nodig is. Ze kunnen het zo goed met elkaar vinden! Mijn jongste vroeg zelfs of hij ook papa mocht zeggen tegen Joseph. Dat heb ik liever niet, ‘papa’ dat is zijn vader. Maar een compliment is het wel. Ik ben dan ook heel blij dat we hebben doorgezet om die verblijfsvergunning te krijgen, ook toen het moeilijk was. Laatst zei Joseph dat hij God dankbaar is voor de verblijfsvergunning. Maar daar ben ik het niet mee eens. Dit hebben wij helemaal zelf voor elkaar gekregen!

De afgelopen jaren hing er altijd een donkere sluier over ons leven. We hadden zo veel zorgen. Zouden we ooit samen kunnen zijn? Dat is allemaal voorbij. Natuurlijk maak ik me nog wel eens zorgen, maar dan over triviale dingen. Wie haalt de kinderen op na het sporten? Zijn er wel genoeg boodschappen in huis? Het is heerlijk dat ik me eindelijk weer druk kan maken om dat soort onzinnigheden. Het leven is een stuk lichter geworden.”

Lees hier wat er vooraf ging aan Carina’s verhaal

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden