De dag nadat vervolg

PREMIUM

Vervolg: de dag nadat... mijn man werd beschuldigd van seksueel misbruik

De dag nadat vervolgBeeld Shutterstock

Johanna: “Een week na het telefoontje over Leo’s schorsing mocht hij weer naar zijn werk komen om klusjes op kantoor te doen. Dat gaf me hoop: als hij het meisje echt had misbruikt, was hij wel ontslagen, toch? Maar steeds als ik erover begon, kapte Leo het gesprek af. Hij wilde het er gewoon niet meer over hebben. Toen viel er een brief van de politie op de mat: hij moest naar het bureau komen.

Sabine van der SpoelShutterstock

Ik wist het zeker

Ik bracht Leo die dag naar het politiebureau en zei hem dat hij de bus terug moest nemen, omdat ik naar mijn moeder ging. Toen ik ’s middags thuiskwam, was hij er nog steeds niet. Aan het eind van de middag ging de telefoon. ‘Mevrouw, u moet niet schrikken, maar uw man komt vanavond niet thuis’, zei een agent. ‘We zijn nog niet klaar met het onderzoek.’ Op dat moment wist ik het zeker: hij had het gedaan. Achteraf vind ik het belachelijk, maar ik bracht Leo die avond nog wat kleren en een tandenborstel. Toen hij de volgende ochtend thuiskwam, ging ik volledig uit mijn plaat en zei ik dat ik wilde scheiden. Dat hij er niet tegenin ging, was voor mij een extra bevestiging.

Een complete vreemde

Later dan ik misschien had moeten doen, lichtte ik mijn zonen in. Zij waren woest en moedigden me aan om voorgoed bij Leo weg te gaan. Ik zette het huis te koop en nadat we de spullen hadden verdeeld, verbrak ik het contact. Daarna heb ik hem nog één keer gezien, tijdens de rechtszaak over onze scheiding. Ik voelde dat hij naar me keek, maar ik vermeed elk oogcontact. Ik voelde alleen maar walging, pure walging. Zijn handen hadden mijn kleindochter vastgehouden. De man met wie ik al die jaren had samengeleefd, was een complete vreemde voor me geworden.

Ik moest verder

Ik las in de krant dat Leo in de rechtbank heel veel leugens heeft verteld, maar uiteindelijk toch heeft bekend en is veroordeeld voor misbruik. Daarvoor moest hij een aantal maanden in de gevangenis zitten. Ik ben heel blij dat hij de straf heeft gekregen die hij verdiende. En ik? Ik heb me lange tijd geschaamd voor wat er is gebeurd, maar realiseerde me op een gegeven moment dat het niet mijn schuld was en ik verder moest met mijn leven. Ik dacht dat ik nooit meer een man zou kunnen vertrouwen en niet openstond voor een nieuwe liefde in mijn leven, maar toch is dat gebeurd. Via een collega leerde ik Henk kennen. In het begin van onze relatie was ik heel wantrouwig. Gelukkig begreep Henk dat goed en heb ik mijn verleden inmiddels achter me kunnen laten. Het voelt goed.”

De namen in dit verhaal zijn om privacyredenen gefingeerd.

Lees hier wat er vooraf ging aan het verhaal van Johanna.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden