null

PREMIUMpersoonlijk

Vervolg: de dag nadat... mijn tienerdochter vertelde dat ze zwanger is

Beeld Getty Images/iStockphoto

Nadat de toen 18-jarige dochter van Marie-José (47) zwanger raakte, sloeg de paniek in huis even toe. De vader van de baby woonde namelijk in Marokko. De vraag was dan ook waar het gezin zou gaan wonen: daar of hier?

Marloes LevieGetty Images/iStockphoto

Marie-José: “Op 9 juli 2020 is mijn kleindochter Samra geboren. Een prachtig en superlief meisje. Tijdens de zwangerschap was er veel onzekerheid. Larissa had geen opleiding, geen baan, geen woonruimte en haar man Wadie woonde in Marokko. Mijn dochter had daar haar draai niet kunnen vinden. Ook dacht ze dat de toekomst van haar kind hier rooskleuriger zou zijn dan daar: de verschillen tussen arm en rijk zijn er groot.

Gelukkig stond Wadie ervoor open om alles achter zich te laten en te verhuizen: op 31 december 2020 kwam hij naar Nederland. Eindelijk! Door corona zat Marokko op slot en had hij de bevalling en de eerste maanden van zijn dochter gemist.

Babykamer

Larissa gaat haar verantwoordelijkheden niet uit de weg. Ze vond snel een baan bij een hotel in Venlo. Daar werkte ze tot haar zwangerschapsverlof. Dat zij en de baby niet fulltime bij mij en mijn vriend konden wonen, was duidelijk. Er was simpelweg niet genoeg ruimte. Gelukkig bood Larissa’s vader de helpende hand: ze mocht bij hem thuis een babykamer inrichten en haar kraamtijd doorbrengen. Tijdens haar zwangerschap was ze veel bij ons, maar dat vond ik alleen maar fijn. En heel bijzonder en emotioneel: ik mocht bij de bevalling zijn, samen met iemand van het tv- programma Vier handen op één buik, waarin Larissa eind december te zien was.

Echt samen

Inmiddels hebben ze een eigen huurhuis gevonden en is de aanvraag voor Wadies permanente verblijfsvergunning in behandeling. Hij heeft een baan en ik vind het heel knap hoe hij zich hier staande houdt. Zoals Larissa in Fez tegen cultuurverschillen aanliep, geldt voor hem andersom natuurlijk precies hetzelfde. Als vader doet hij het super! Ze doen het echt samen en ik vind het fantastisch om te zien hoe hij met zijn dochter omgaat. Larissa werkt nu als huishoudelijk hulp in de zorg en start in september met een opleiding tot verzorgende.

Het viel voor Wadie niet mee om werk te vinden en omdat zijn verblijfsvergunning nog niet is goedgekeurd, kunnen ze geen gebruikmaken van toeslagen. Ze moesten een tijdlang rondkomen van zeventig euro per week. Ook hierin nam Larissa haar verantwoordelijkheid: ze trok aan de bel bij een budgetcoach om goed met geld te leren omgaan.

Oma

Met de titel ‘oma’ heb ik geen moeite gehad. Wat ik af en toe mis, is om een echte oma-oma te zijn. Mijn moeder was 41 toen ze mij kreeg. Dus toen mijn kinderen geboren werden, had ze alle tijd van de wereld om oma te zijn. Ik werk en ben pas twee jaar samen met mijn vriend, dus de rust om volop van Samra te kunnen genieten heb ik niet.

Voor een vaste oppasdag leent mijn werk zich niet, maar als ik kan, vind ik het ontzettend leuk om haar over de vloer te hebben en leuke dingen met haar te doen. Als je voor het eerst moeder wordt, moet je – ongeacht je leeftijd – alles nog leren en ontdekken. Larissa doet het heel goed. Het is vast wel duidelijk dat ik erg trots ben op mijn dochter.”

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden