Klooster

PREMIUM

Vervolg: de dag nadat... mijn zoon besloot om monnik te worden

KloosterBeeld Getty Images/iStockphoto

De achttienjarige zoon van Simone (50) besloot het klooster in te gaan.

Lisanne van SadelhoffGetty Images/iStockphoto

“Pascal woont nu vier jaar in verschillende kloosters, op dit moment in Rotterdam. Vorig jaar is hij officieel toegetreden tot de Orde der Dominicanen en heeft zijn eeuwige gelofte aan de kerk en God afgelegd. Dat was een bijzonder moment, ik heb het vol trots op Facebook gezet omdat ik wil delen wat mijn zoon doet en welke keuzes hij maakt. Ik zie dat hij gelukkig is.

De kroeg in

Veel mensen begrijpen zijn keuzes niet, daarom ben ik er open over. Want het vooroordeel over dat broeders nooit achter de kloostermuren vandaan komen, klopt niet. Het is juist de bedoeling dat ze de wijde wereld in gaan om hun kennis en naastenliefde te delen, op scholen, bij bedrijven, bij andere kerkgenootschappen. Pascal staat elke dag om 6.00 uur op voor het eerste gebed en hij studeert veel. Als hij thuis is en niet op de universiteit, luncht en bidt hij tussen de middag ook weer met broeders. Maar hij gaat ook gewoon de kroeg in voor een drankje, naar de bioscoop en komt, als zijn werk het toestaat, gewoon thuis met kerst. Andersom logeer ik ook weleens bij hem. Dan zit ook ik om 7.00 uur in de ochtend bij het ochtendgebed.

Eigen weg

Onze band is even sterk gebleven. Hij vertelt ons veel – misschien wel meer dan zijn broer, want die heeft een vriendin. Pascal deelt met ons de dingen die hij normaal gesproken met een partner zou delen. Dat ik Pascal nooit zal zien trouwen of vader zal zien worden, heb ik geaccepteerd. Mijn man en ik zeiden laatst nog tegen elkaar: we hebben er veel voor teruggekregen. Pascal is vaak in het buitenland voor langere tijd, brengt boeiende verhalen mee terug en we zoeken hem daar vaak op. Ik heb geleerd dat kinderen hun eigen weg kiezen en dat dat belangrijk is. Als je er open over bent, als je blijft praten en je in elkaar verdiept, dan kan het alleen maar goed gaan.”

Lees hier wat er aan Simone’s verhaal vooraf ging.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden