null Beeld Getty Images/Image Source
Beeld Getty Images/Image Source

PREMIUMpersoonlijk

Vervolg: de dag nadat... mijn zoontje naar een instelling verhuisde

De zesjarige zoon van Isabella kon niet meer thuis wonen door zijn genetische aandoening. Het was voor haar hartverscheurend om haar zoon naar een instelling te laten verhuizen: was het wel de moeite waard?

Demi SchoenmakersGetty Images/Image Source

Isabella: “Julian is op dinsdag verhuisd en zaterdag mochten mijn man en ik voor het eerst bij hem op bezoek. Volgens de zorgmedewerkers moest hij eerst goed wennen aan de situatie. Ik wilde hem dolgraag knuffelen, maar door zijn autisme wilde hij dat niet. Dat deed pijn, maar ik probeerde mijn verdriet niet te laten zien.

Nooit compleet

Het is inmiddels vier jaar geleden dat Julian is verhuisd en het gemis is nog altijd groot. Vooral de coronatijd was pittig. Normaal gesproken slaapt hij om de week een weekend thuis, maar tijdens de lockdown mocht ik mijn kind maar liefst elf weken niet zien. Ik mis zijn aanwezigheid, het zorgen, er voor hem zijn. Ik heb me maandenlang schuldig gevoeld. Niemand kan uitleggen wat dit voor invloed heeft op jezelf, je relatie en je kinderen. Je wordt als gezin uit elkaar getrokken, we zijn nooit compleet. De laatste tijd merk ik dat er wat afstand tussen mijn man en mij is ontstaan doordat ik er meer moeite mee heb dan hij.

Twee gelukkige kinderen

Achteraf gezien was het de juiste beslissing. Met Julian gaat het goed. Ik zie hem steeds vaker genieten. Hij heeft bijna geen driftbuien meer, slaapt door, is zindelijk en kan praten. Ik heb een heel ander kind dan toen hij nog thuis woonde. Ook onze oudste is opgebloeid. Voorheen kon hij zijn emoties niet kwijt, waardoor hij agressief werd. Dat is nu gelukkig verleden tijd. Ik kan eindelijk zeggen dat ik twee gelukkige kinderen heb, en daar doe je het voor.”

Wat er aan dit verhaal vooraf ging, lees je hier.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden