Verwachtingen

jacqueline04

Leuk! Kijk eens wat ik heb gekocht!

Een zakje zomerbollen om in de tuin te poten. Vijf verschillende soorten witte bloemen zullen onze achtertuin mooier en voller maken. Tien irissen, tien gladiolen, een witte dahlia, een witte pluizige stengelplant en vijf anemoontjes. De bolletjes worden met zorg in de grond gezet, met het puntje naar boven natuurlijk. Nu kan het groeiproces beginnen. Ik ben benieuwd. Na een paar dagen zie ik al wat groens tevoorschijn komen. De tuin wordt goed verzorgd, elke dag wordt er gesproeid. De plantjes krijgen alle aandacht. Met resultaat, lijkt het, want het groen wordt steeds groter. Het ziet er veelbelovend uit.

Na een poosje zie ik de witte anemoontjes in de knop. Schattig! Wat jammer dat er maar drie in de bloei zijn. De pluizige stengelplant vind ik een tegenvaller. De bloemen lijken op kleine plumeaus en de stelen zijn zo lang geworden dat door de wind alles is omgewaaid. Met een stokje als ondersteuning en een groen touwtje eromheen lijkt het een armoedig ding. En kijk eens naar de dahlia. Volgens de foto zou er een prachtige grote witte bloem uitkomen. De knop die ik zie komen is erg groot maar als die open gaat, blijkt het een gele bloem te zijn. De bloem is geweldig maar ik wilde toch echt een witte. Als laatste zijn alle ogen gericht op de gladiolen, tien grote stevige stengels staan vrolijk heen en weer te wiegen. De vierdaagse in Nijmegen is al lang voorbij en er is nog geen knop te zien. Dan … bijna aan het eind van augustus zie ik in twee stengels knoppen. En ja, na een paar zonnige dagen komen de witte bloemen eruit. Leuk hoor, weer wat wit in de tuin maar de rest van de stengels blijven helaas groen, geen knop of bloem te zien.

Al met al vond ik dit bloembollenprojectje toch een tegenvaller. Meer dan de helft van de bollen zijn groen gebleven. De foto op het zakje vertoonde veel weelderige witte bloemen en ik verwachtte dat ook in mijn tuin te zien. Voor mijn gevoel ben ik er weer ingetrapt.

Ik weet zeker dat er veel mensen zijn die dit ook meemaken. Verwachtingen hebben van iets of iemand en uiteindelijk blijkt wat je verwacht ver te zoeken.

Verwacht je dat een witte voetbalbroek vol modder- en grasvlekken echt schoon wordt in de wasmachine als je hem wast op vijftien graden zoals je in een reclamespot op televisie ziet? Keep on dreaming babe. Ik heb toch hele andere ervaringen en ben er hartstikke druk mee. Eerst de broek een poosje laten weken in een sopje, dan de vlekken voorbehandelen met ossengalzeep of een andere vlekverwijderaar, daarna in de wasmachine mét voorwas op zestig graden. Als ik dit meteen na de gespeelde wedstrijd doe, dan is de kans groot dat het broekje schoon wordt. Niks stralend witte was op vijftien graden! Een misleidende spot waar veel mensen in zullen trappen omdat ze hoge verwachtingen hebben en geloven dat het echt werkt.

Ik verwacht ook dat alle knoopjes van een net nieuw gekochte blouse vastzitten. Het is toch niet normaal dat de knoopjes allemaal aan losse draadjes hangen en dat je ze elk moment kunt verliezen. Ik baal stevig als ik na één keer de blouse te hebben gedragen al die knoopjes vast moet gaan naaien. Verwacht ik te veel?

Als op mascara staat dat het waterproof is, mag ik toch verwachten dat je niet eruitziet als een goth als je in de regen hebt gefietst? Verwacht ik dan te veel?

Misschien is het naïef van me maar ik baal toch altijd een beetje van dit soort tegenvallertjes. Moet ik niet te veel verwachten en de lat een stukje lager leggen?

Ik verwacht dat de tijd het zal het leren.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden