null Beeld

Verwijder déze apps van je mobiel om er zeker van te zijn dat niemand met je meegluurt

Van het checken van treintijden tot het vinden van een leuk restaurant: service-apps op je telefoon zijn hartstikke handig. Helaas zit er ook een groot nadeel aan deze apps, ze weten namelijk precies wat je uitspookt en waar je bent.

Erandi Godinez

Niet echt een fijn idee, toch? Gelukkig kun je hier zelf een stokje voor steken.

Actief op achtergrond

Veel apps die jij op je telefoon hebt staan, hebben niet alleen maar toegang tot je locatiegegevens. Zo kunnen ze vaak ook je contactenlijsten, agenda’s, foto-albums, zoekopdrachten en bezochte websites inzien. Omdat ze meestal op de achtergrond actief blijven (dus ook als je de app niet open hebt staan) kunnen ze continu bij deze gegevens. Apps als Google en Facebook maken zich hier schuldig aan, maar ook bijvoorbeeld simpele apps voor een zaklamp-functie of een spelletje.

Ga zelf aan de slag

Gelukkig heb je zelf in de hand wat apps wel en niet mogen zien. Toestemming om bij je data te kunnen, verleen je namelijk zelf. Wanneer je een nieuwe app installeert, staat vaak netjes in de voorwaarden vermeldt waar je nu precies mee akkoord gaat. Omdat de kans groot is dat je dit nooit uitgebreid doorleest, is het handig om eens je telefoon onder de loep te nemen.

Bekijk eens alle gedownloade apps op je telefoon (Android) en bepaal vervolgens of je de toegang wilt intrekken of beperken. Dit kun je heel gemakkelijk doen door via ‘instellingen’ naar ‘apps’ of ‘apps en meldingen’ te gaan.

Snel inzicht krijgen

Je ziet nu een lijst met alle apps die op je toestel staan. Ga ze allemaal individueel langs om onder ‘toestemmingen’ te zien welke informatie de app kan inzien. Vervolgens kun je het vinkje achter elke categorie weghalen, want waarom zou een app die niet bedoeld is om te navigeren, over je locatie moeten beschikken?

Wil je er wat sneller doorheen? Dan kun je bij geavanceerde instellingen onder het kopje ‘app-machtigingen’ verderop in het instellingenmenu per rechtengroep in één keer zien welke apps toegang hebben tot bijvoorbeeld je agenda, camera, contacten en locatie. Ook hier kun je de toestemming eenvoudig uitschakelen.

iPhone-gebruikers

Als je een Apple-toestel hebt volg je ‘instellingen’ en ga je naar ‘privacy’ waar je een vergelijkbare lijst met machtigingen vindt die je per app kunt uitschakelen. Daarnaast kun je onder ‘instellingen’ al je apps vinden en per app kijken waar je ooit eens toestemming voor hebt gegeven. Niet meer mee eens? Trek dan snel je toestemming in.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden