Vispotje met slaatje van postelein

Wat?

AnneVervoort

- 500 g witvisfilets

- 1 visbouillonblokje

- 50 g boter

- 40 g bloem

- scheutje (ca. 125 ml) witte wijn of water

- ½ tl paprikapoeder

- plukje saffraan

- zout & peper uit de molen

- 125 ml slagroom

- 1 klein bosje peterselie (ca. 20 g), grofgehakt

Voor de salade

- 300 g postelein, de wortels eraf gesneden en gewassen

– 3 tomaten, in blokjes

– 1 bosuitje, in ringen

– 2 el citroensap

– 4 el lichte plantaardige olie

– zout & peper uit de molen

Hoe?

Spoel de filets onder stromend water af, dep ze droog met keukenpapier en snijd ze in gelijke stukken van ongeveer 4×4 cm. Breng het visbouillonblokje met ca. 1/5 liter water aan de kook en pocheer de stukjes vis er kort in. Schep ze met een schuimspaan uit de bouillon en zet ze afgedekt even opzij.

Verhit de boter in een pan met dikke bodem. Roer, als het schuim wegtrekt, de bloem door de boter. Roer tot een glad papje. Giet de witte wijn erbij en voeg de saffraan en het paprikapoeder toe. Blijf zo lang roeren tot een gladde saus is verkregen.

Schenk het pocheervocht van de vis erbij en blijf daarna zo lang roeren tot een volkomen gladde gebonden saus is verkregen. Als je het te dun vindt, kun het wat inkoken tot de gewenste dikte. Roer de crème fraîche erdoor. Laat nog even inkoken en schep dan de vis door de saus. Breng het op smaak met peper en zout en wat gehakte peterselie. Bewaar wat peterselie voor het opdienen.

Meng voor de salade de postelein, tomaten en bosuitjes luchtig door elkaar in een grote kom. Klop het citroensap met de olie en breng de dressing op smaak met peper en zout.

Schep het door de sla, doe dat voorzichtig zodat de postelein niet al te erg kneust. Geef de sla bij het vispotje, en geef er knapperig brood bij.

Bereiding: circa 30 min. Circa kcal 450 p.p.

Ben je helemaal into postelein en wil je hier een lekkere salade van maken? Kijk dan in Libelle 36.


Vaak krijg ik zure gezichten bij het horen van het woord postelein en dat is ontzettend jammer, want deze beetje zurige, licht scherpe en fijne groente verdient véél meer aandacht!

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden