Voeding en chronische aandoeningen

zirus

2010-05-19

Er is verband tussen voeding en reuma. Reuma beschouw ik als een aandoening die begint bij voeding en spijsvertering. Als die niet goed is, kunnen er allerlei klachten ontstaan die chronisch kunnen worden. Wetenschap gebruik ik wel maar beschouw ik meer als ideeenstimulans, meestal is een wetenschappelijke uitspraak gebaseerd op een geloof in iets. Feiten kunnen dat geloof staven.

In dat licht denk ik na over voeding en chronische ziekten, waarbij ik vooral de logica zoek. Dat resulteerd uiteindelijk in een overtuiging. O.a. de overtuiging dat goede voeding de fundering is voor een goede gezondheid, dus een beter funktionerend lichaam. In die zin denk ik dat dr Tischer op een goed spoor zit.

Voor meer informatie hierover kunmt u terecht op de non-commerciele site makersdiet.nl waar ik m,ijn ideen verder uitgewerkt heb.

Naar aanleiding van vragen kan ik nadere zaken uit leggen. Een volgende keer zal ik hierover meer schrijven.

Het genezend dieet is een dieet in die zin, dat met een optimaal voedingspatroon een robuuste gezondheid wordt opgebouwd, veel chronische ziekten worden afgebouwd en u kunt of in belangrijke mate, of helemaal genezen.

Hebt u een chronische ziekte, het maakt niet uit welke, dan kunnen wij een uitgekiend dieet voor u samenstellen, dat zorgt dat u zich veel beter gaat voelen. Wij adviseren u om in overleg een plan te maken waarmee u geneest en zo mogelijk, medicijngebruik af te bouwen in overleg met uw arts.

Het dieet dat door ons wordt geadviseert, is een evenwichtig dieet, dat voor een optimale en robuuste gezondheid zorgt. Aan de hand van uw gegevens stellen wij het optimale dieet voor u samen waardoor uw gezondheid wel moet verbeteren. Een juiste balans in voedingsstoffen zal geen nadelige bijwerkingen hebben, zoals bij medicijngebruik vaak wel het geval is. Een afgestemde en juiste voeding zal zorgen dat u zich in enkele weken al stukken beter gaat voelen en u krijgt inderdaad het gevoel dat het weer de goede kant op gaat met uw gezondheid.

De mens hoort niet ziek te zijn of te worden wanneer hij optimaal gezond voedsel naar binnen krijgt. In onze maatschappij zijn talloze automatismen ingebouwd waardoor we dat optimaal gezonde voedsel niet eten maar kiezen voor gemak en smaak en kiezen bijna automatisch voor een slechte kwaliteit. Op langere termijn en soms zelfs in korte tijd kunnen chronische ziekten toeslaan, waar je niet meer vanaf komt zonder begeleiding uit een doolhof van dieten, en de via de reclame "gezonde?" voedingsstoffen.

Dat gezond voedsel de belangrijkste bron van gezondheid is, is al heel lang bekend. Wij in onze wereld van voedselproduktie en, meestal foute, bewerking hebben geen rekening gehouden met onze gezondheid. De link tussen voedsel en gezondheid ligt verder weg dan ooit. In deze wereld waarin we alles verwachten van de medische- en farmaceutische wetenschappen is het aantal zieken epidemisch gestegen. Vooral de chronische ziekten slaan toe en kom je hiermee bij een arts dan kan deze weinig anders doen de pijnstillers of andere medicijnen voor te schrijven, die ook weer hun nadelige bijwerkingen hebben. Meestal worden symptomen bestreden en niet de oorzaak.

Chronische ziekten.

Het betreft de volgende welvaartsziekten in het algemeen.

  1. Spijsverteringsziekten. crohne, ulceroses, diverticulitis, diarree, constipatie, . PDS, darmkanker.
  2. Interne ziekten van diverse organen. nier-, lever-, gal-, blinde darmziekten e.a. . organen.
  3. Huidziekten. jeuk, exceem, psoriasis, huidkanker e.d.
  4. Spierziekten. me/cvs, fibromyalgi, spierdystrofie.
  5. Hormoonhuishoudingsziekten. graves, diabetes e.d.
  6. Verminderde hersenwerking. vergeetachtigheid, dementie, alzheimer.
  7. Zenuw-aandoeningen. ms, aangezichtspijn, zenuwpijnen in het algemeen.

Het ongemak van deze en nog vele andere aandoeningen kunnen in belangrijke mate worden verminderd of geheel weggenomen door het makersdieet. Dit dieet is in belangrijke mate wetenschappelijk onderbouwd. Er is in ieder geval sprake van een zeer belangrijke verbetering en in veel gevallen een gehele verbetering als met het makersdiet wordt begonnen en na de eerste drie maanden het dieet wordt voortgezet. Dit moet uw nieuwe leefwijze worden, dan voorkomt u een terugval in uw gezondheid.

Veelal is het mogelijk na 3 maanden tijdelijk af te wijken van het dieet, maar de basis is de nieuwe voedingswijze volgens het dieet, waar u steeds weer op kunt terugvallen.

We weten of veronderstellen met rede dat het meeste voedsel dat in fabrieken is klaargemaakt, de basis is voor praktisch alle chronische aandoeningen. Het lichaam is een biomechaniek dat zorgvuldig is afgestemd op natuurlijk voedsel en niet op voedsel waaruit praktisch alle nuttige componenten uitgehaald zijn en vaak kunstmatige stoffen aan toegevoegd zijn en vaak voedsel dat ook nog fout behandeld is.

Het dieet.

Alle klachten bij chronische ziekten lijken te herleiden naar darmstoornissen geinitieerd door slecht voedsel. Volgens enkele voedingswetenschappers is bijna alle fabrieksmatig geproduceerde voedsel slecht voor de darmflora. Zij bevatten suikers, koolhydraten, slechte goedkope meest plantaardige (trans)vetten, conserveringsmiddelen, geur-, kleur en smaakstoffen e.a. slechte stoffen. Deze onderhouden een darmflora met foute bacterien en schimmels die er voor zorgen dat z’on beetje alles in ons lichaam fout kan gaan doordat essentiele stoffen de organen niet kunnen bereiken. Onze darmen raken "lek", en daardoor komen allerlei onwenselijke stoffen in het bloed die verkeerd uitwerken.

Beter is het om producten te eten die de darmflora gunstig ondersteunen, zoals kefir, zuurkool, karnemelk en andere natuurlijke produkten zoals groenten, fruit en vruchten.

Vasten schijnt ook een zeer gunstige uitwerking te hebben voor de darmflora.

Een gunstige uitwerking heeft bijv het volgende dieet voor 2 weken en daarna wat ruimer, desembrood en roomboter tot je na vier weken een blijvend dieet/levenspatroon hebt wat voedsel betreft.

8.45 uur Een platte eetlepel ‘colon clean’ met een platte eetlepel ‘Greens+’ omroeren in schoon drinkwater, evt. bronwater en een glas schoon water daar achteraan, liefst lauwwarm water.

9.15 uur Twee gebakken eitjes (Omeg 3 met DHA en EPA) met champignons gebakken in kokosolie en twee koppen sterrenmix thee zonder munt.

13.00 uur Salade (witlof, chinese kool, andijvie, wortel, rauwe zuurkool uit het vat i.o.d.) met een halve citroen, uitjes, knoflook en een scheut rauwe virgin-olijfolie op smaak gebracht met kruiden-zeezout met als drinken water of sterrenmix (evt. met een beetje honing na twee weken).

16.00 uur Een of meer kopjes sterrenmix thee zonder munt of droomthee.

18.00 uur Vette koudwatervis (Rundvlees, tartaar, zalm, tonijn of sardine in water of olie, geen (zonnebloemolie) great ocean, alaska of noors met salade hierboven genoemd en voor na kefir evt. met koud geslingerde biohoning.

20.00 uur Droomthee.

22. uur Voor het naar bed gaan kan nogmaals colonclean met greens+ met schoon water ingenomen worden. Vooral aanvullen met een extra glas (schoon) water.

Belangrijk voor de eerste zes weken is het mijden van alle voedsel die slecht is voor de darmflora om de goede spijsverterings-bacterien in het darm slijmvlies zich te laten ontwikkelen zodat dit sterk wordt. Drie maanden nadat alle verschijnselen zijn verdwenen kan voorzichtig begonnen worden met het ?evaarlijke?voedsel, maar het blijft oppassen, er kan een overgevoeligheid blijven bestaan. Blijvende schade kan niet worden uitgesloten.

Dus vooral mijden, koolhydraten, suikers, foute vetten. Mijd vooral fabrieksmengsels zoals, margarine, halvarine, braadolie, saladdressings oid. Bijna overal zit suiker, azijn, geharde vetten, conserveringsmiddelen, enz. in.

Koolhydraten uit zaden bonen en erwten zijn pas gezond als ze geweekt, gekiemt of gesproten zijn. Minimaal 7 uur maar liever 24 uur voor ze verder verwerkt worden. Koolhydraten uit blik of fles of verwerkt tot cereals, flakes, chips of pasta, mijden dus. Fosforzuur, phytaten en phytinezuur in de schil van de zaden zullen in het spijsverteringsstelsel alle mineralen absorberen zodat deze de organen in het lichaam niet zullen bereiken. Daardoor krijgt men een chronisch tekort aan mineralen en dit is de basis voor spier- en zenuwziekten, maar ook kunnen organen als nieren en gal e.d. daardoor worden aangetast.

Verzadigde vetten zijn belangrijk. Wat is het dat niet wordt vertelt, door onze veel geprezen deskundigen op het gebied van voedsel? Dit is het. Wij hebben verzadigde vetten, dierlijk of plantaardig, ontzettend nodig. Deze vetten zijn nodig voor de juiste verwerking van de onverzadigde vetten. Zonder verzadigde vetten kun je niet optimaal gezond worden. In moedermelk zit vet dat voor het grootste deel verzadigd is, voor een kleiner deel enkelvoudig onverzadigd en voor een nog kleiner deel meervoudig onverzadigde vetzuren. Wat is een beter voorbeeld dan moedermelk, om de juiste verhouding te vinden in onze dagelijkse vet inname. Verzadigde vetten die gezond zijn vinden we vooral in roomboter en kokosolie. Enkelvoudig onverzadigde vetten bevinden zich vooral in olijfolie dat koud geperst is. Meervoudig onverzadigde vetten, de omega3 vetten dus vinden we in gebroken lijnoliezaad en lijnolie. In eieren, waarvan de kippen op de juiste wijze gevoed worden en die in een grasachtige omgeving kunnen scharrelen bevindt zich de juiste verhouding Omega3 en omega6 vetten. Is de voeding niet juist, dan verdwijnt als eerste de omega3 vetzuren. Kokosolie is bijzonder geschikt om in te bakken en te braden. Er ontstaan geen transvetten. Twee eitjes in kokosolie gebakken is heel gezond. In veel koudwatervis bevinden zich eveneens veel omega3 vetten en natuurlijk niet in vis die dierlijk voedsel hebben gekregen, wat in viskwekerijen gebeurt. Ook in levertraan bevinden zich omega3 vetten. Een lepel levertraan per dag, doet het nog steeds goed voor spieren en gewrichten, en voor een juiste celopbouw van je lichaam. Boter en kokosolie bestaan uit korte en middellange vetzuren en kunnen daarom niet in het lichaam opgeslagen worden. Van deze vetten kun je dus niet dik worden, integendeel, door deze vetten te gebruiken voorkom je dat je transvetmargarine, chocola van geharde plantaardige vetten neemt en daardoor neemt je gewicht juist af. Dit geldt eveneens voor rund-, eende-, ganzevet enzovoort.

Transvetten. Waar ging het fout met de vetten. Sinds de industrialisering van de landbouw kon men veel gemakkelijker olie winnen uit planten. Omdat dit voornamelijk dunne olie is kan het maar voor een beperkt aantal dingen worden gebruikt. De voedingsindustrie heeft ontdekt dat je die olien kun harden of hydrogeneren. Door er onder bepaalde omstandigheden waterstofgas door heen te blazen, bindt dit zich aan de olieketen, die daardoor stijver wordt en het vet stolt dan bij kamertemperatuur. Er zijn nogal wat nadelen aan dit vet, omdat tijdens het proces gezonde stoffen eruit gaan en ongezonde stoffen toegevoegd worden. Tevens vormen zich transvetten. Cisvetten worden in de natuur gevormd en zijn gezond. Transvetten ontstaan doordat tijdens het hardingsproces een waterstofatoom zich aan de verkeerde kant van de dubbele koolstofverbinding nestelt. Deze transvetten tasten daarmee het celmetabolisme aan en daarmee de kracht en vitaliteit van het lichaam. Algehele verzwakking ontstaat op een sluipende manier en de vatbaarheid voor chronische ziekten staat voor uw deur. De conclusie die hieruit volgt kan niet anders zijn dan alle producten mijden die geharde plantaardige vetten bevatten. Dit geldt eveneens voor plantaardige olien die voor het bakken, braden en frituren worden gebruikt. Tijdens verhitting ontstaan altijd transvetten. Alleen bakken, braden en frituren in kokosolie geeft geen transvetten, is gezond, en het kan minstens een jaar lang hergebruikt worden voor frituren.

Kefir en volle biomelk.

Het darmklimaat dient te worden overheerst door bepaalde gezonde stoffen en micro-organismen die er voor zorgen dat slechte bacterien en schimmels geen kans krijgen dit klimaat te verzieken. Daar kunt u zelf voor zorgen. Dit geheim is namelijk, melkzuurbacterien. Melkzuur bevat stoffen en micro-organismen die per definitie gezond zijn voor het spijsverteringsstelsel. Deze micro-organismen houden de slechte stoffen binnen de gezonde perken, waardoor de spijsvertering op de juiste wijze verloop en de juiste voedingsstoffen naar alle onderdelen van het lichaam getransporteerd kunnen worden. Kefir is een natuurlijk breed spectrum probioticum die een optimale spijsvertering bewerkstelligd. Hierin bevinden zich praktisch alle bacterien die men maar nodig heeft. Rauwe volle melk bevat eveneens zeer veel van deze bacterien, maar dit is niet normaal verkrijgbaar en voor rauwe biomelk is het nog moeilijker. Alle melk mag uitsluitend gesteriliseerd geleverd worden in de reguliere handel. Waarom volle melk? Wel hierin bevinden zich nog alle gezonde vetten met bijbehorende gezonde stoffen. Melk drinken is minder gezond dan algemeen wordt gesuggereerd, maar kefirmelk is omgevormd, de lactose is omgezet in gezonde melkzuur en bevat alle bouwstenen voor een gezond lichaam. Vooral het foliumzuur zorgt voor sterke botten gewrichten en tanden. Kinderen kunnen het drinken vanaf de leeftijd van 6 maanden, ongezoet. Suiker haalt de gezondheid weer onderuit. Koud geslingerde biohoning, dadels en vijgen kunnen een handig alternatief zijn voor zoetigheid. Kefir bestrijdt een overmaat aan candida, dat aggressieve vormen aanneemt als men te veel suiker, e.d. inneemt, wat over het algemeen al gebeurt.

Kefir bewerkstelligd een juiste bloedsamenstelling, zodat oedeem verdwijnt, en minder meervoudig onverzadigde vetten zich op de vaatwand afzet. Kefir geeft een betere doorbloeding van het hele lichaam zodat veel organen beter kunnen werken. Dementie kan ermee voorkomen of vertraagd worden en ouderdoms doofheid eveneens. Kortom de voordelen zijn te veel om op te noemen.


Gezondheid is toch het belangrijkste wat je hebt.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden