null Beeld

Column

“Volgens mijn zoon ben ik een verzuurde complottheorist”

Agnes Hofman

Agnes Hofman (41) is lifestyle journalist met Nederlandse en Braziliaanse roots. Ze woont in Lissabon met zoon T. (21) en schrijft op Libelle.nl over haar leven, loslaten en gelukkig(er) worden.

Een tijdje geleden schreef ik op deze plek dat ik er nog niet helemaal over uit was, of ik het coronavaccin wel moest en wilde nemen. Want ik vond het doodeng: er was nog zo weinig bekend over bijwerkingen. En als het niet helpt tegen de engere mutaties (zoals sommige experts beweren), wat heeft het dan voor zin?

Recht op een vaccinatie

Maar goed, op dat moment waren al die zorgen nog niet zo relevant. Mijn leeftijdsgroep was immers nog niet aan de beurt en ik had ook geen idee waar ik die prik eventueel zou moeten halen. Fast forward naar een paar maanden later ben ik officieel ingezetene van Portugal. En heb ik vanaf komende zondag, samen met alle andere veertigplussers hier, recht op een vaccinatie. Daar kan ik gewoon voor bellen. “Dus die ga je halen”, zei zoon T. “Wil je dat ik de afspraak voor je maak?” vroeg beste vriend D. die beter Portugees spreekt dan ik. Ik stamelde wat, want… ik ben er nog steeds niet over uit.

Mijn ouders zijn in Nederland al geprikt. Succesvol en zonder bijwerkingen. Wat me dan tegenhoudt? Nog steeds die onzekerheid. De angst dat mijn haar of tanden volgend jaar opeens uitvallen. Dat ik op een dag wakker word met geheugenverlies. Of dat we elkaar als boze zombies te lijf gaan, zoals je dat ziet in slechte Hollywood-films. Want kom op! Het recept van Coca-Cola is in de ruim honderdveertig jaar dat het drankje bestaat – ondanks vele pogingen – niet gekraakt, maar ze kunnen in een kwestie van maanden wel een vaccin ontwikkelen dat de complete mensheid van de ondergang moet redden? Really?

Vleermuizen

Dat zeggen dezelfde ‘experts’ die er voor de volle honderd procent van overtuigd waren dat Covid-19 van vleermuizen op mensen is overgesprongen. Iets dat nu door steeds meer wetenschappers in twijfel wordt getrokken. En dat vind ik dus zo eng: die tegengestelde berichten. Misschien wil ik een wereldleider horen zeggen dat hij of zij het ook niet zeker weet, maar dat dit onze grootste kans op succes lijkt. Daar kan ik wat mee, met een eerlijke disclaimer. Het zou me helpen om meer vertrouwen te hebben, want nu lijkt het hele Covid-19 beleid er vooral op gericht om politici wat extra PR-puntjes te gunnen.

Zoon T. schudt zijn hoofd. Volgens hem ben ik een verzuurde complottheorist die haar eigen gezondheid op het spel zet. Sterker nog, hij vindt dat ik het hem verschuldigd ben om zo snel mogelijk een afspraak te maken. Dat ik er als moeder alles aan moet doen om, voor hem en voor mezelf, gezond te blijven. Als hij emotionele chantage inzet, weet ik dat het hem echt hoog zit. Dus dat is mijn dilemma van de week: blijf ik trouw aan mijn eigen twijfels en wacht ik nog even tot er meer bekend is over het vaccin en de bijwerkingen op de lange termijn? Of maak ik de afspraak zodat hij wat rustiger slaapt? Help!

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden