null Beeld

Voorgerecht – Rillettes van konijn

Ingrediënten:

Redactie Libelle.nl
  • 3 konijnebouten
  • zwarte peper uit de molen en zeezout
  • 50 g boter
  • 50 ml olijfolie
  • een paar takjes tijm
  • 200 ml witte wijn
  • ca. 125 g crème fraîche
  • 3 el gehakte dragon
  • het sap en de rasp van zeker ½ citroen, naar smaak

Voor het opdienen:

Knapperig brood, mooi stokbrood of toast of een paar cornichons (kleine zure augurkjes)

Bestrooi de bouten met peper en zout. Smelt de boter en de olijfolie in een zware pan. Braad de bouten aan alle kanten lekker bruin aan. Voeg de tijm toe. Blus af met de witte wijn en doe het deksel op de pan. Draai het vuur zacht en laat de bouten zo’n 2 uur (of tot het vlees van de botten valt) zacht stoven. Kijk af en toe of ze niet droog koken, voeg anders nog een scheutje wijn of water toe. Keer het vlees af en toe.

Laat het dan iets afkoelen, maar niet koud worden. Pluk met schone handen alle vlees van de botjes af en verwijder de takjes van de tijm.

Draai het vlees in een keukenmachine met garde (geen mes!) of met de mixer fijn. Voeg de crème fraîche toe en wat vet uit de pan. Breng de rillettes op smaak met peper en zout, dragon, citroenrasp en -sap. Het mag best stevig smaken, als het straks koud is, smaakt het algauw te flauw.

Vul schone, kleine potjes met het mengsel en laat ze in de koelkast opstijven. Dit kan ook een paar dagen van tevoren, de smaak zal alleen maar intenser worden.

Bereiden

Haal de rillettes ruim een uur van tevoren uit de koeling, zodat ze straks lekker smeerbaar zijn. Serveer ze, ieder een mini-potje of een lekkere schep op een bord. Geef er cornichons en knapperig brood bij.

Voorbereiding: 2 uur en 20 min., wachten: vanaf 2 uur tot een paar dagen, op kamertemperatuur laten komen, bereiden: ca. 2 min. Kcal: 392 p.p. (bij 8 personen).

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden