null Beeld

Vrolijke dikkerds leven langer

Na zeven ‘vette jaren’ is het tijd om af te vallen. Onze eigen ‘Bridget Jones’ Margje deelt hier elke maandag haar ervaringen.

Redactie Libelle.nl

Uit Brits onderzoek is een opmerkelijke conclusie voortgekomen. Mensen met overgewicht hebben namelijk veel minder kans op dementie dan mensen met ondergewicht of een normaal gewicht. Uit de resultaten blijkt dat mensen met obesitas 24% minder kans hebben op dementie.

Dik en gezond

Ik las het artikel over dit onderzoek met verbazing. Steeds weer lees je over alle risico's die je als dikkerd loopt. Want dik zijn is niet per se ongezond, maar je kansen op allerlei ziekten en aandoeningen zijn meestal hoger dan wanneer je dunner zou zijn. Hartfalen, diabetes en kanker liggen op de loer wanneer je langdurig overgewicht hebt. Geen zaken om vrolijk van te worden. Maar ook een soort ver-van-mijn-bedshow zolang je er nog niets mee te maken hebt. Want je kunt echt ook én dik én gezond zijn. Toen ik zwanger was bijvoorbeeld, werd ik als dikkerd (risicogroep!) steeds op van alles gecontroleerd, maar steeds bleek ik zo gezond als een vis en mijn beide zwangerschappen verliepen perfect.

Risico's

Toch merk ik dat ik steeds vaker aan die risico's denk. En me dan schuldig voel over mijn gewicht. Beetje jammer alleen dat ik dat soort dingen bedenk als ik 's avonds in het donker in bed lig en het vaak weer vergeet als iemand me de volgende dag een schaal koekjes voorhoudt. Dat vergeten dat ik gezonder zou gaan leven en eten, dat lijkt dan toch verdomd veel op een soort vroege dementie zou je zeggen?! En ik verontschuldig me dan weer niet voor het gebruik van het woord 'verdomd', want het medisch tijdschrift Prevention Magazine meldt dat mensen die hun frustraties uiten (door te schelden bijvoorbeeld) minder kans hebben op een verhoogd cortisolgehalte (cortisol is een stresshormoon) in hun hersenen en dus minder vaak last hebben van (ongezonde) stress.

Lachen

Al die onderzoeken zijn eigenlijk nogal lachwekkend. Want als je het zo leest, kun je misschien maar beter een scheldende dikkerd zijn dan een gefrustreerde slanke den. Maar hé, lachen is sowieso gezond. Want als je lacht maken je hersenen endorfine aan (een stofje dat ontspannend en pijnstillend werkt) en dat zorgt ervoor dat er extra witte bloedcellen worden aangemaakt (en dat beschermt je weer tegen virussen). Uit onderzoek blijkt dat lachen ook de werking van je bloedvaten verbetert. Hierdoor hebben 'lachers' waarschijnlijk op lange termijn minder kans op hart- en vaatziekten. Een vrolijke dikkerd doet het dus zo gek nog niet!

Ik wacht nu met smart op een onderzoek dat uitwijst dat het eten van karamel- of vanille-ijs je levensverwachting significant verhoogt. Tot die tijd probeer ik maar zo veel mogelijk te lachen en mijn dagen wat minder zittend door te brengen (zitten is het nieuwe gezondheidsrisico namelijk) én overtuig ik mezelf dat een appeltje net zo lekker is als een bolletje roomijs!

null Beeld

Meer weten? Margje zit ook op Facebook en heeft een eigen site.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden