PREMIUMLOVE IT

Vrouwen in de technische sector

null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Steeds meer vrouwen ontdekken dat je geen bèta hoeft te zijn voor een baan in de technische sector en laten zich lekker omscholen. “Een wiskundeknobbel is helemaal niet nodig.”

Maud Beucker AndreaeShutterstock

Nederlandse vrouwen worden over het algemeen niet echt aangespoord zich op technisch vlak te ontwikkelen. Zonde, vindt Lotte de Bruijn, algemeen directeur van NLdigital, de brancheorganisatie voor de digitale sector. Ook zij werd in haar jeugd niet gestimuleerd de techniek in te gaan. “Terwijl mijn vader notabene bij een computerbedrijf werkte en ik er best interesse in had.”

null Beeld

De Bruijn koos voor European Studies, maar kwam via haar stage uiteindelijk toch bij een groot computerbedrijf terecht. Na een aantal jaar bij verschillende softwarebedrijven ging ze aan de slag voor NLdigital. Een van haar belangrijkste speerpunten: méér vrouwen in de IT. “Het aandeel vrouwen was vorig jaar zestien procent en is dit jaar gestegen naar achttien procent. Dat is best veel, maar nog lang niet genoeg. Ons doel is dat in 2030 de helft van de IT’ers vrouw is”, vertelt ze. Een ambitieus plan, dat Nikky Hofland ondersteunt. Zij startte het opleidingsfonds TechMeUp, waarmee ze vrouwen, 45-plussers en mensen met een migratieachtergrond wil stimuleren de overstap naar de digitale sector te maken. Met 50.000 openstaande vacatures is er werk in overvloed.

Carrièreswitch?
Vul op tekkieworden.nl een vragenlijst in en doe een aantal opdrachten om te zien welke tak van de IT-wereld het beste bij u past. Wie dit nog verder wil onderzoeken, kan via Pathways tegen betaling een traject volgen waarin alle mogelijkheden van de branche worden belicht. In sommige gemeentes is dit traject gratis te volgen.
pathways.nl

null Beeld

Een ambitieus plan

Emilia Trinidad (41) ging de uitdaging aan. Ze werkte als docent fotografie en daarna als salesmanager, maar was toe aan iets nieuws. “Op een banenmarkt kwam ik in contact met twee vrouwen van de opleiding TechGrounds, die me overtuigden naar de open dag te komen. Digitale techniek, en met name de cloud, boeide me. Maar ik had, heel eerlijk, nog geen idee wat een cloud precies was.”
Trinidad volgde een opleiding tot cloud-engineer: “De opleiding duurde vier maanden en de klas was heel gevarieerd: jongens van 18 en moeders van 40. De oudste student was 65.”
De opleider bemiddelde tussen de studenten en mogelijke werkgevers, legt ze uit. “Daarnaast moet je natuurlijk ook zelf gewoon solliciteren en komen bedrijven, onder andere via LinkedIn, ook naar jou.”

null Beeld

Nikky Hofland komt in haar werk veel vrouwen tegen die vooroordelen hebben over de digitale techniek. Ten onrechte wordt vaak gedacht dat een IT-afdeling vol zit met ‘nerds’, die ook in hun vrije tijd achter een computer zitten. Ook over de inhoud van het werk bestaat een vertekend beeld. “Vrouwen denken dat werken in de IT heel moeilijk is. Het is een misvatting dat al die vijftigduizend vacatures heel technisch zijn. In een ziekenhuis werken toch ook niet alleen maar artsen? Er zijn ook verpleegkundigen, doktersassistenten, noem maar op. Diezelfde variatie geldt ook voor de IT. Je hoeft ook lang niet altijd goed in wiskunde te zijn. Niet elke IT’er is een echte bèta. Neem programmeren, dat is te vergelijken met een talencursus. Maar in plaats van woordjes Spaans leer je bijvoorbeeld de computertaal HTML.”

Private opleiding

Maar wat dóet een IT’er nou eigenlijk?
Hofland: “Of het nu gaat om een boodschappenapp, de digitale krant of de digitale klantenservice van een bedrijf: digitale producten moeten gebruiksvriendelijk zijn. Als IT’er test je gebruikerservaringen door testen te doen of klanten een online vragenlijst te laten invullen.”
Emilia Trinidad, die vier maanden geleden nog amper wist wat een cloud was, werkt nu als cloud architect bij Sentia. “Mijn werkgever weet dat ik een starter ben en verwacht dus niet dat ik alles al weet.
Toen ze me aannamen, keken ze vooral naar mijn communicatieve vaardigheden en of ik leergierig ben.”
Trinidad is met haar opleiding van vier maanden volgens Hofland geen uitzondering. “Een volledige hbo-opleiding of wetenschappelijke studie is niet per se noodzakelijk”, legt ze uit. Zij pleit voor kortdurende, private opleidingen. “Met uitzondering van de technische universiteiten, lopen veel publieke universiteiten en hogescholen met hun lesprogramma achter op de realiteit. Ontwikkelingen in de IT-branche gaan zo snel, dat houden de klassieke, vaak stroperige onderwijs-instellingen niet bij.”

Renteloze leningen

Kortdurende, private opleidingen zijn echter vaak erg duur, en dat is voor veel vrouwen een reden zich toch níet aan te melden of zich weer uit te schrijven. Hofland: “Financiën zijn inderdaad vaak het grootste probleem. Daarom is TechMeUp in het leven geroepen. Wij verstrekken renteloze leningen die de studenten pas hoeven terug te betalen als ze een baan hebben gevonden.” Trinidad heeft nog geen dag spijt gehad van haar overstap naar de IT-sector. “Ik vind het echt fantastisch. Geen dag is hetzelfde voor mij en ik leer nog elke dag ontzettend veel.”

null Beeld

Kirsty ten Have (46) werkt als zorginnovator. Na een opleiding bij Techionista Academy is ze inmiddels ook data-analist en data-engineer.

“Ik kom uit de verpleegkunde, maar heb op andere plekken gewerkt dan de meeste verpleegkundigen: bij een zorgverzekeraar, zorgcentrale en in de gevangenis. In mijn werk als zorginnovator heb ik veel te maken met technologie; ik sla de brug tussen zorgverleners en techniek. Ik heb me vaak afgevraagd waarom ik vroeger geen informatica ben gaan studeren. Eigenlijk wist ik het antwoord wel: ik vond mezelf niet wiskundig genoeg. Nu weet ik dat een wiskundeknobbel niet per se nodig is.”

Nooit klaar met leren
“Eenmaal werkzaam in de verpleegkunde ontdekte ik dat ik exacter denk dan collega’s, dat was en is mijn kracht. Toen ik een project leidde samen met een softwareontwikkelaar, viel het technische kwartje pas echt. De snelheid van ontwikkelingen in de IT beviel me. En dat je nooit klaar bent met leren, vond ik juist aantrekkelijk. Als ik iets eenmaal onder de knie heb, verveel ik me namelijk snel. Ik werk inmiddels als data-analist in de zorgsector. Die combinatie van zorg en IT is voor mij perfect; ik zag zo veel data over zorgverlening voorbijkomen waar niks mee werd gedaan: zonde! Die gegevens gebruik ik nu bijvoorbeeld om ‘zorg op afstand’, oftewel online contact met zorgverleners, beter te faciliteren.”

Doelbewust en serieus
“Techionista Academy, mijn opleider, had ik al een paar keer voorbij zien komen, maar ik kon er geen opleiding doen omdat alles fulltime werd aangeboden. Dat ging niet naast mijn werk. Toen kwam corona en werden de lessen zowel online als parttime gegeven: perfect voor mij. De opleiding is speciaal voor vrouwen. Het is een leuke groep, heel divers en allemaal heel doelbewust en serieus. De meeste vrouwen staan midden in hun carrière en iedereen heeft haar eigen reden om te switchen. Toen ik na inschrijving de lijst ontving met dingen die we zouden gaan leren, schrok ik best. Zou het niet te moeilijk zijn? Maar nee, we hebben het samen gedaan en ik heb nog geen dag spijt gehad van mijn keuze.”

null Beeld
  • HTML
    De letters staan voor Hyper Tekst Markup Language. Via HTML maak je de structuur van een website.
  • HTML-codes
    HTML-codes zorgen ervoor dat teksten en afbeeldingen op websites op de juiste manier worden weergegeven. Zo wordt een zin die tussen de codes <title> en </title> staat, op een website weergegeven als kop van het artikel.
  • Cloud
    Een cloud is een digitale ruimte voor het opslaan van bestanden en beheren van computerprogramma’s. Als bijvoorbeeld foto’s in een cloud worden bewaard, gaan deze niet verloren als de computer stukgaat.
  • IT / ICT
    ICT is de afkorting van informatie- en communicatietechnologie. De afkorting IT staat voor het Engelse Information Technology en wordt tegenwoordig het vaakst gebruikt.
  • Programmeren
    Het schrijven van computersoftware.
  • Fullstack developer
    Iemand die zowel de ‘voorkant’ (wat de klant ziet) als aan de ‘achterkant’ (het systeem) van een website of app programmeert.
  • Data-analist
    Iemand die informatie analyseert voor een bedrijf. Zoals hoe vaak een nieuwsbrief wordt geopend en welk onderwerp het beste wordt gelezen. Zo kan een bedrijf beter inspelen op de behoeftes van een klant.
  • Data-engineer
    Iemand die de bulk aan digitale gegevens structureert.
null Beeld

Xandra Weinz (53) is (glas)kunstenaar en tekstschrijver Duits. Ze doet nu een omscholingstraject tot fullstack developer bij Winc Academy.

“Veel mensen die mij kennen reageren verbaasd als ik vertel dat ik een IT-opleiding doe. ‘Zo anders dan je glaswerk!’, zeggen ze dan. Maar ik vind het helemaal niet zo wezenlijk verschillend. In beide gebieden moet je flink puzzelen, daar houd ik van. Toen ik als tekstschrijver Duits voor een van mijn opdrachtgevers in contact kwam met IT’ers, werd ik getriggerd. Ik zag de mogelijkheden die techniek bood en was onder de indruk van de snelheid ervan. Af en toe moest ik een beetje werken met HTML, zo pikte ik al het een en ander op. Ik heb vervolgens via Pathways een traject van vier weken gevolgd, waaruit bleek dat fullstack development het beste bij me past. Ook is er veel werk in te vinden. Ik moest alleen nog even het UWV overtuigen. Als dat niet was gelukt, had ik de opleiding desnoods zelf betaald, zo gemotiveerd was ik.”

Eigen tempo
“Een van de leuke aspecten van het vak vind ik het afstemmen en samenwerken. Als glazenier werk ik ook met verschillende partijen, bijvoorbeeld een timmerman en houtbewerker. Als ontwikkelaar werk ik straks veel samen met marketeers en communicatieafdelingen. Ik koos voor Winc vanwege de flexibiliteit, je kunt er in je eigen tempo en op je eigen manier studeren. Door mijn andere werkzaamheden kan ik niet elke dag om half tien ergens aanwezig zijn. Je moet bij deze studie wel echt zélf aan de bak, je wordt niet aan de hand meegenomen. Als ik klaar ben met studeren, ga ik het liefste bij een bedrijf werken dat een product of dienst produceert waar ik qua concept achter kan staan. Geen plastic rommel bijvoorbeeld.”

Enorme kick
“Laatst was ik dagenlang aan het puzzelen voor een studieopdracht. Toen het uiteindelijk, na een dag of drie klooien met coderen, lukte, gaf dat een enorme kick. Door mijn jarenlange werkervaring in verschillende werkvelden, raak ik niet zo snel van slag als iets niet meteen lukt. In die zin is mijn wat oudere leeftijd juist prettig.”■

  • Meer info: nldigital.nl en techmeup.nl

WIN EEN STUDIEBEURS!
Wie ziet een carrièreswitch naar de IT wel zitten én vindt het leuk om lezeressen via libelle.nl
op de hoogte te houden van de vorderingen? Libelle mag in samenwerking met TechMeUp
een studiebeurs verloten onder Libelle-lezeressen.
Aanmelden kan via techmeup.nl/aanmeldformulier

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden