null Beeld

Waarom 1 hondenjaar niet gelijkstaat aan 7 mensenjaren

Niemand weet waar de hardnekkig vuistregel '1 hondenjaar = 7 mensenjaren' vandaan komt. Want de waarheid spreken doet het niet.

Volgens dierenarts Jesse Grady zit de formule heel wat ingewikkelder in elkaar. Al is de redenering wel logisch volgens hem: "Uit observaties blijkt dat de gemiddelde levensverwachting van een hond van een gemiddelde grootte en met een optimale gezondheid te herleiden is tot een factor 7 in vergelijking met de mens. Aangezien mensen ongeveer 80 jaar oud worden en honden 11 à 12 jaar", vertelt hij tegen een academische nieuwswebsite. Toch is er iets dat zwaarder meeweegt.

Verschil in grootte

De regel spreekt zichzelf vooral tegen omdat niet elke hond ‘een gemiddelde grootte’ heeft. "Honden en katten verouderen niet alleen anders dan mensen, maar ook ten opzichte van elkaar." Zo hebben grotere huisdieren vaak een kortere levensverwachting dan kleinere. "Dat verschil is kleiner bij katten, maar bij honden kan de levensverwachting enorm variëren naargelang hun grootte."

Betere levensverwachtingen

De zorg voor mens én dier is beter geworden in de afgelopen tien jaar. Daarom is de berekening ook achterhaald volgens Grady. “Vandaag worden honden in zes categorieën onderverdeeld: puppy, junior, adult (volgroeid), mature (volwassen), senior en geriatrisch. Levensfasen zijn immers een betere manier om de leeftijd te benaderen dan enkel en alleen een getal."

Als je dan kijkt naar de levensverwachting, zijn het ras en de grootte de belangrijkste voorspellers. Maar ook voeding en het gewicht bepalen mede hoe oud je hond kan worden.

Juiste vuistregel

Hoe je dan wél berekent hoe oud Diesel of Rex in mensenjaren is? Volgens Grady kun je dan beter naar de levensfasen kijken. "Door naar de mijlpalen in de ontwikkeling van je huisdier te kijken, kun je een betere inschatting maken van hoe oud je dier nu is. Die levensfasen kan een dierenarts dan gebruiken om de juiste gezondheidszorg toe te dienen. Want net zoals in een mensenleven kan je gezondheid je ‘echte leeftijd’ in positieve of negatieve zin beïnvloeden.

De volgende keer dat je naar je dierenarts gaat, praat je dus beter over zijn of haar levensfase in plaats van over de exacte leeftijd.”

Videocompilatie: honden zijn lieve beesten, maar soms ook een béétje raar...

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: The Conversation. Beeld: iStock

null Beeld
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden