null Beeld

Waarom de herfst hét moment is om een vogelhuisje op te hangen

In mei leggen alle vogels een ei. Dat klopt (tot op zekere hoogte), maar in het najaar en de winter komen vogels graag alvast even koekeloeren en wennen aan een vogelhuisje. Ze gebruiken het als slaapplaats en om te schuilen voor regen, wind en kou.

Online redactie Libelle

Daarom is het najaar hét moment om een vogelhuisje op te hangen. In je tuin of op het balkon. 6 tips om zo'n nestkastje op te hangen.

Locatie, locatie, locatie

Vogels moeten zich veilig voelen en naar binnen durven. Kies daarom een rustige plek, uit de buurt van katten en niet naast een zithoek.

Geen zonnestudio

De invliegopening kan het best op het noordoosten zijn gericht, dan zijn vogels beschut tegen de wind en broeden ze niet in de volle zon. Hang het vogelhuisje dus nooit op het zuiden op.

Goed bereikbaar

Zorg voor een vrije en veilige aanvliegroute, zonder takken en bladeren voor de opening.

Stevig ophangen

Hang het vogelhuisje stevig op zodat er geen beweging in zit en het niet kan vallen.

Meerdere huisjes

Hang je meerdere vogelhuisjes op? Houd er dan rekening mee dat vogels van dezelfde soort graag minimaal 10 meter van elkaar wonen. Voor vogels van verschillende soorten mogen huisjes zo’n 3 meter uit elkaar hangen. Koloniebroeders (spreeuwen, mussen en zwaluwen) wonen graag in groepen, die huisjes mogen dus naast elkaar.

Jaarlijkse schoonmaakbeurt

Haal het huisje elk najaar uit de boom of van de muur en maak het schoon met kokend water en een harde borstel. Doe handschoenen aan: het kan behoorlijk vies zijn.

Vogelhuisje kopen

Met een houten vogelhuisje van de Vogelbescherming steun je niet alleen de vogels op je balkon of tuin, maar alle vogels in Nederland. Mooi idee toch?

Nog geen agenda voor het nieuwe jaar? Ga voor de nieuwe van onze Marjolein Bastin!

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Vogelbescherming Nederland. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden