null Beeld

Waarom dit geen normale hittegolf maar een super(!)hittegolf is

Door de hittegolf is het al dagen peentjeszweten. De ventilatoren zijn niet aan te slepen, slapen doen we niet meer ónder maar óp de lakens en de stranden zien zwart van de mensen.

We hebben het over een hittegolf, maar inmiddels weten we beter: het is een heuse SUPERhittegolf.

Nieuwe definitie

De thermometer staat al dagen boven de dertig graden, zeker in het zuidoosten van ons land. Daar is het al vijf dagen achter elkaar dertig graden, waarvan het drie dagen zelfs warmer was dan 35 graden. Dat vroeg volgens weersite Weeronline om een nieuwe definitie: de superhittegolf.

Onderscheid

Jaco van Wezel van Weeronline legt uit waarom 'hittegolf' de lading niet meer dekt: "We hebben besloten om een nieuwe definitie in het leven te roepen om het onderscheid te kunnen maken tussen een gewone hittegolf en wat er nu aan de gang is in het zuidoosten van het land."

Een hittegolf betekent dat het vijf dagen op rij minstens 25 graden is, waarvan drie keer minstens dertig graden. Maar volgens Van Wezel zitten we daar nu dus ruim boven.

Klimaatsverandering

Superhittegolven komen niet vaak voor. De laatsten waren in 2003 en 2015. Volgens Van Wezel bestonden superhittegolven voor deze eeuw nog niet eens. Hij wijdt het aan de klimaatsverandering. "De extremen treden veel vaker op. Vanaf 2000 hebben we gezien dat we acht keer vaker warmterecords kunnen noteren dan kourecords."

We moeten er dus maar aan wennen: de komende jaren zullen we steeds vaker te maken krijgen met een 'superhittegolf'.

Het enige wat helpt tijdens de hitte is een goed koud drankje. Dr. Rutger legt uit hoe jouw drankje zo lang mogelijk koud blijft:

Wist je dat je Libelle.nl ook gewoon kunt blijven volgen vanaf je vakantieadres? Als je binnen de EU op vakantie gaat, valt dataroaming (meestal) onder je bundel. Zo hoef je ons niet te missen vanaf de camping of je strandbedje!

Bron: Weeronline Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden