null Beeld

Waarom dít het beste tijdstip is om je planten water te geven

Er zijn een paar onzekerheden in het leven: wat is nu de beste plek om je plant neer te zetten, hoeveel water moet je 'm nu precíes geven, en: welk tijdstip is nu eigenlijk het beste om je planten water te geven?

Daphne Dorgelo

Oké, er bestaat een kans dat je over de laatste nog niet hebt nagedacht. Het antwoord: voor de zon opkomt. Weet je dat ook gelijk.

Dan komen we gelijk bij de volgende vraag: waarom op dat moment? Volgens 'plant coach' Nick Cutsumpas (uh, hallo coole baan?!) is een paar uur (!) voor de zon opkomt echt het beste moment om water te geven, of het nu om potplanten gaat of om een tuin. "Door 's morgens water te geven, kunnen je planten meer opnemen omdat er minder water verdampt in de koelere temperaturen. Het 's avonds water geven lijkt misschien een goed alternatief, maar zonder de zon om de planten en de grond op te warmen, kan het overtollige en staande water leiden tot verrotting en schimmelvorming", vertelt hij aan Well + Good.

En tijdens de hittegolf?

Volgens de plant coach kun je tijdens de extreme hitte het beste de buitenplanten water te geven via de grond, dus niet met de tuinslang op de bladeren. "Niet al het water bereikt de grond, en water op de bladeren kan leiden tot schimmelvorming, zoals meeldauw."

En hoe zit dat met grote oppervlakten? Boer Tom laat in deze video zien hoe je een grote tuin op een verantwoorde manier voorziet van water:

Bron: Well + Good. Beeld: iStock

null Beeld

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden