null Beeld

Waarom een versoepeling van de coronamaatregelen nog wel even gaat duren

Een versoepeling van de coronamaatregelen zit er tot eind april zeker niet in. Maar ook daarna zal Nederland zich nog aan de maatregelen moeten houden.

Online redactie Libelle

Volgens premier Mark Rutte doen we alles teniet als we nu niet volhouden. We moeten ons dus nog even aan alle coronamaatregelen houden. Maar hoelang nog? Wanneer kunnen we weer terug naar normaal?

Terug naar vroeger

Alle coronamaatregelen gelden tot en met 28 april, maar ook daarna kunnen we niet zomaar terug naar vroeger. Wanneer de maatregelen dan wél veilig kunnen worden afgebouwd? Volgens het Outbreak Management Team (OMT) moeten we dan aan 5 voorwaarden voldoen. Pas dan kunnen we stap voor stap terug naar ons oude leven.

Voorwaarden

1. De besmettingsgraad moet omlaag. De verspreiding van het virus moet onder controle zijn en hiervoor moet het besmettingsgetal, het aantal mensen dat door 1 patiënt wordt besmet, een geruime tijd kleiner zijn dan 1.

2. De zorg moet het aan blijven kunnen. Het zorgsysteem (ic's inbegrepen) mag daarom niet langer overvraagd zijn. Bovendien moeten ziekenhuizen de kans krijgen zich te herstellen.

3. Er moet voldoende testcapaciteit zijn. Nederland moet in staat zijn patiënten die mogelijk het coronavirus hebben, te detecteren, testen, isoleren en behandelen.

4. Er moet voldoende capaciteit en mogelijkheden beschikbaar zijn voor bron- en contactopsporing. Het is belangrijk dat er heel gericht onderzoek gedaan kan worden naar hoe iemand besmet is geraakt en met wie diegene in contact is geweest.

5. En er moeten meetinstrumenten beschikbaar zijn die de effecten van de transitie snel op kunnen pikken. Dit systeem moet kunnen zien wat er verandert als we de maatregelen versoepelen, zodat je bij kunt sturen als het aantal besmettingen weer toeneemt.

Versoepeling

Het coronavirus is nieuw en dat betekent dat er nog maar weinig over bekend is. Hierdoor weten we niks zeker en dit roept natuurlijk vragen op. Want stel: de coronamaatregelen worden versoepeld. Dan kan dit betekenen dat kinderen weer naar school mogen, werknemers op 1,5 meter afstand naast elkaar zitten op het werk. En ook theaterbezoekers zelfs mogelijk kunnen zijn met een paar vrije stoelen tussen elkaar in.

Veel vragen

Maar dit levert automatisch weer nieuwe vragen op: wat mag wel of niet? Wie mag wel naar z'n werk, het restaurant of het theater en wie niet? Wat als mensen zich niet aan de regels houden? Wat zijn überhaupt de regels? De antwoorden op deze vragen zijn er simpelweg nog niet. Daarom is het zo lastig om de maatregelen te versoepelen en zal dat dus nog wel even gaan duren. Dus we moeten nog even volhouden met z'n allen.

Zó werk je aan je mentale gezondheid tijdens de coronacrisis:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: NOS. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden