null Beeld

Waarom het superslim is om juist nu koopzegels te sparen

Sparen bij de bank heeft tegenwoordig nauwelijks zin meer: voor vermogende mensen is een negatieve spaarrente zelfs al de realiteit. Wil je toch graag passief een extra bedrag sparen met je eigen geld? Oldskool koopzegels sparen is het antwoord.

Daphne Dorgelo

"Wilt u er nog koopzegels bij?" De kans is groot dat je deze vraag van de caissière weglacht. Niet voor Katinka Duffhuis (27) uit Eindhoven, die al enige tijd koopzegels spaart: "Je merkt er bijna niks van bij het afrekenen en ondertussen ben ik mooi aan het sparen."

Meer rente dan de bank

Waar we eerder automatisch spaarden door ons geld op de bank te zetten, is dat nu bijna tegenovergesteld. De rente op spaarrekeningen komt tegenwoordig zonder beperkende voorwaarden komt niet meer boven de 0,3% uit. Bij ABN Amro, Evi (Van Lanschot) en Triodos Bank staat de spaarrente al geruime tijd op 0%. Kom je bij sommige banken boven een bepaalde bedraggrens, dan kan de rente onder de 0% komen - wat dus betekent dat je zelf moet gaan betálen.

Jammer, want passief geld krijgen is natuurlijk wel een fijn idee. Sparen bij de supermarkt is daarom een goed alternatief: het kan gemakkelijk zo'n 6% rente (!) opleveren.

Hoe koopzegels sparen werkt

Per euro kun je een koopzegel krijgen, die je voor een klein bedrag koopt. De zegels plak je in een (digitaal) boekje en als het boekje vol is, krijg je het betaalde bedrag + rente ervoor terug. Klinkt als muziek in de oren, toch?

De rente

De rente verschilt per supermarkt en daarom hebben wij even een duidelijk overzicht gemaakt:

null Beeld

Bij de ene supermarkt krijg je een hoger rendement, maar bij de andere supermarkt kun je je eerder laten uitbetalen.

Vomar en Hoogvlieg

Bij de supermarkten Vomar en Hoogvliet bieden ze ook een spaarsysteem aan, maar hier werkt het net iets anders. Bij Vomar kun je voor iedere 10 cent aan boodschappen voor 1 cent een spaarpunt kopen. Over deze gespaarde punten krijg je van Vomar een rendement van 4%. Je mag deze spaarpunten ieder moment verzilveren. De klantenkaart van Hoogvliet werkt eigenlijk volgens hetzelfde principe als bij de Vomar, alleen dan met een premie op van 6%.

Online systeem

Veel supermarkten, zoals de Albert Heijn, hebben hun systeem van koopzegels aangepast naar een digitaal systeem. Het principe en rendement blijft wel hetzelfde als voorheen, minus het risico dat je zegels kwijtraakt en de tijdsinvestering voor het plakken van de zegels in een boekje.

Niet truttig

"Ik ben eigenlijk pas begonnen toen een vriendin vertelde dat zij al een tijdje spaart. Toen ik van haar hoorde wat de voorwaarden waren, klonk dat helemaal zo gek nog niet," vertelt Katinka. "Mijn oma spaart ook koopzegels en zij vindt het leuk om te zien dat haar kleindochter dat nu ook doet. Zo zie je maar, zegels sparen kun je echt doen op iedere leeftijd."

Op deze manier kun je ook nog besparen op je vaste lasten:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden