null Beeld

Waarom het zo belangrijk is om geregeld je droger schoon te maken

Het is niet een klusje waar je snel aan denkt, toch is het superbelangrijk dat je regelmatig de wasdroger schoonmaakt. Een droger kan verstopt raken door alle stof die ophoopt in de pluizenfilter en de warmtewisselaar. De machine moet dan harder gaan werken en verbruikt nóg meer energie.

Jacqueline Buijsrogge

Door de combinatie van warmte en stof kan er zelfs brand ontstaan, de droger is dan ook het apparaat dat de meeste huisbranden veroorzaakt. Zo kun je de klus klaren:

Filters

In de deur zit een filter, net als in de deuropening, die je altijd moet schoonmaken. Als-ie vies is geworden kun je 'm met een beetje water schoonmaken, meestal is een droge doek voldoende. Ook kun je de stofzuiger gebruiken, met wat hulpstukken kom je een heel eind.

Condensbak of afvoerslang

Als je een droger hebt met een afvoerslang dan moet je uiteraard ook regelmatig aan de binnenzijde schoonmaken. Dit lukt het makkelijkst met de stofzuiger. De condensbak moet je na iedere droogbeurt legen.

Condensor/warmtewisselaar

Eenmaal per maand moet je dit onderdeel uit de droger halen en afspoelen met water. De filter van warmtepompdrogers om de vijf droogbeurten. De pluisjes kun je met de stofzuiger wegkrijgen. Er zijn ook types met een zelfreinigende condensor, dus check even goed de gebruiksaanwijzing.

Trommel

Een doekje met een mild schoonmaakmiddel of schoonmaakazijn doet wonderen. Het haalt het vette laagje weg waardoor de sensoren weer optimaal werken. Haal gelijk even een doekje over de buitenkant van de droger.

Levensduur

Door de wasdroger goed te gebruiken gaat het apparaat jaren langer mee én beperk je de kans op brand. Zo mag je niets drogen dat met industriële chemicaliën is gereinigd. Elastisch materiaal zoals rubber of schuimrubber kan ook schade veroorzaken. Textiel waar oplosmiddelen zoals olie, was, verf en aceton op zitten mag ook niet de droger in. De zakken van alle kleding zijn als het goed is al geleegd en alle kleding zit binnenstebuiten.

Wist je dat je Libelle.nl ook gewoon kunt blijven volgen vanaf je vakantieadres? Als je binnen de EU op vakantie gaat, valt dataroaming (meestal) onder je bundel. Zo hoef je ons niet te missen vanaf de camping of je strandbedje!

Bron: Consumentenbond, Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden