null Beeld

Waarom is de neus van een hond eigenlijk altijd nat?

Als je de trotse eigenaar bent van een hond, dan kan het je niet zijn ontgaan dat de neus van je hond áltijd nat is. Maar waarom is dit eigenlijk zo? En wat betekent het als de neus van jouw hond juist droog is?

Wij leggen het je hier uit.

Waarom is een hondenneus altijd nat?

De neus is het belangrijkste zintuig voor de hond. Omdat honden een veel groter aantal reukcellen hebben dan mensen, kunnen ze tot wel tienduizend keer beter geuren herkennen. Maar ruiken is niet de enige functie van een hondenneus: de neus reinigt namelijk ook de ingeademde lucht. In de neus zit een vochtig slijmvlies, de lucht die de hond inademt gaat langs dat slijmvlies en wordt warm, vochtig en tenslotte ook gereinigd. In de neus zitten kliertjes die vocht afgeven. Ook komen de traanafvoerbuizen van een hond aan de voorkant van zijn neus uit. Al dit vocht zorgt er uiteindelijk voor dat een hondenneus schoon blijft én dat je hond goed kan blijven ruiken.

Wat betekent het als je hond een droge neus hebt?

Veel mensen denken dat een droge snuit automatisch betekent dat hun hond ziek is, maar dit hoeft lang niet altijd zo te zijn. Je hoeft dan ook niet meteen in paniek te raken. Er kunnen verschillende verklaringen zijn voor een droge neus. Zo kan dit bijvoorbeeld optreden als je hond in de zon heeft gelegen of als hij bij een warmtebron heeft gelegen. Ook een slechte lichtcirculatie kan ervoor zorgen dat een hondenneus ineens droog is. Als de neus ook gebarsten is en er zitten ook korsten of zweren omheen, dan zou het kunnen zijn dat je hond een huidaandoening heeft. In zo’n geval is het verstandig om je hond naar de dierenarts te brengen voor een controle. In de meeste gevallen zal een droge snuit echter niks ergs betekenen!

Hoe voorkom je dat de hond zich eenzaam voelt als je weggaat van huis?

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Dierenapotheek.nl. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden