null Beeld

Waarom je altijd de onderkant van je plastic flesje moet checken

Drink jij regelmatig water uit een plastic flesje? Dan is het verstandig om eens een keertje de onderkant van je flesje te checken. Hier staat namelijk best belangrijke informatie op.

Erandi Godinez

Als je je flesje omdraait zal je zien dat er aan de onderkant een driehoekje staat met daarin een code die aangeeft om welk soort plastic het gaat. Er bestaan namelijk veel verschillende soorten plastic, die lang niet allemaal even goed zijn voor onze gezondheid en het milieu.

Code 1: PET of PETE

Deze code staat voor polyethyleentereftalaat en wordt vooral gebruikt voor frisdrank- en waterflessen. PET plastic is bedoeld voor eenmalig gebruik, omdat bij hergebruik het aantal bacteriën snel kan toenemen in de fles. Daarnaast bevat dit soort plastic chemische stoffen die bij hergebruik kunnen loslaten, waardoor je ze binnen kunt krijgen als je opnieuw uit de fles drinkt. Het is dan ook het beste om dit flesje na één keer gebruik weg te gooien. Doe dit trouwens wel bij het plasticafval, en niet ergens buiten. PET plastic is namelijk één van de grootste oorzaken van de wereldwijde toenemende milieuverontreiniging.

Code 2: HDP of HDPE

Deze code staat voor hoge dichtheid polyethyleen plastic. Dit plastic laat bijna geen chemicaliën los en is daarom het minst schadelijk voor je gezondheid. HDP wordt vooral gebruikt voor melkkannen, wasmiddelflessen, shampooflessen, speelgoed en plastic zakken. Je kunt dit plastic veilig hergebruiken. HDP wordt vaak gerecycled waardoor het ook beter is voor het milieu.

Code 3: PVC of 3V

Deze code staat voor polyvinylchloride en is een plasticsoort die je beter kunt vermijden. Het bevat namelijk twee schadelijke chemicaliën die een negatieve invloed kunnen hebben op je hormonen. Dit soort plastic is vooral te vinden in douchegordijnen, zwembanden, zwembadjes en matrasbeschermers. Je kunt dit plastic herkennen aan de sterke chemische geur wanneer je het product uit de verpakking haalt. Wanneer PVC gemaakt wordt, komt er dioxine vrij. Deze stof kan mogelijk kankerverwekkend zijn wanneer je het in grote hoeveelheden binnen krijgt.

Code 4: LDPE

Deze code staat voor lage dichtheid polyethyleen en wordt gebruikt voor zachte plastic producten, zoals boodschappentasjes, vershoudfolie en broodzakken. Het is één van de veiligere plasticsoorten en kan goed gerecycled worden. Toch blijft het beter om je eigen boodschappentas mee te nemen, zodat er niet onnodig veel plastic tasjes in het milieu komen.

Code 5: PP

Deze code staat voor polypropeen. Het is een vorm van plastic dat wit gekleurd of half doorzichtig is. Het wordt vaak gebruikt voor margarinekuipjes, yoghurtbakjes, emmers, doppen en rietjes. PP is sterk, licht van gewicht en heeft goede warmtebestendige eigenschappen. Het beschermt producten tegen vocht, vet en chemicaliën. Het is een vrij veilige soort van plastic en kan gerecycled worden.

Code 6: PS

Deze code staat voor polystyreen plastic en is een goedkope en lichte vorm van kunststof die voor veel producten wordt gebruikt, waaronder piepschuim, drinkbekers, plastic eierdozen en plastic bestek. Er zijn wel de nodige discussies over de veiligheid van styreen- het basismiddel waarmee PS wordt gemaakt. PS plastic zou namelijk styreen kunnen lekken, dat schadelijk is voor onze gezondheid. Daarnaast is het erg schadelijk voor het milieu, waardoor je het dus beter kunt vermijden.

Code 7

Deze code wordt gebruikt op verschillende soorten plastic en is daarom lastig onder te verdelen tussen goed en slecht. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt voor biologisch afbreekbaar plastic, wat goed is voor mens en milieu. Maar de code staat ook op polycarbonaat, een plasticsoort die het synthetische oestrogeen Bysphenol A (BPA) bevat. BPA kan volgens het Voedingscentrum een negatief effect hebben op je hormonen en het kan volgens dezelfde bron zelfs invloed hebben op je vruchtbaarheid. Er is zelfs een verband gelegd tussen sommige kankersoorten en BPA. Deze code kun je daarom beter niet gebruiken zolang je niet zeker weet om welke vorm van plastic het gaat. Code 7 staat vaak op producten zoals bidons, shakebekers, sommige zonnebrillen en nylon.

Iedere dag (gratis!) de best gelezen berichten van Libelle Daily in je mailbox? Meld je aan voor de Daily Update!

Bekijk ook:

Bron: Duurzaamthuis.nl. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden