null Beeld

Waarom je appjes nooit moet afsluiten met een punt

Sommige mensen zetten hun appjes vol met uitroeptekens en emoji’s, terwijl andere mensen juist korte zakelijke berichtjes opstellen die netjes voorzien zijn van punten.  

BEKIJK OOK: Moeite met typen op je telefoon? Dat is vanaf nu verleden tijd!

Behoor jij tot de laatste groep? Dan is de kans groot dat de ontvanger jouw appjes regelmatig als onsympathiek opvat. Mensen die hun berichtjes eindigen met een punt worden namelijk vaak als 'onaardig' gezien. Dit blijkt uit een onderzoek van de Birmingham University.

Uitnodigingen beantwoorden

Voor het onderzoek kregen 126 studenten appjes en handgeschreven briefjes te lezen. Hierbij ging het om uitnodigingen die ze moesten beantwoorden met slechts één woord. De ene keer sloten ze het bericht af met een punt en de andere keer met een uitroepteken of juist helemaal niets.

Niet oprecht

Wat bleek? Mensen die een punt gebruikten werden gezien als minder oprecht en mensen die uitroeptekens plaatsten juist als oprecht. Deze gegevens golden alleen voor de appjes, bij handgeschreven briefjes maakten punten geen verschil. ''Berichtjes missen de sociale signalen die bij een face-to-face gesprek wel komen kijken'', aldus hoofdonderzoeker Celia Kin. ''Het is dus best logisch dat telefoongebruikers afhankelijk zijn van de interpunctie en emoji die ze gebruiken.''

Iedere dag (gratis!) de best gelezen berichten van Libelle Daily in je mailbox? Meld je aan voor de Daily Update!

Bron: The Guardian. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden