null Beeld

Waarom je de palen in de metro maar beter zoveel mogelijk kunt vermijden

Als je geen zin hebt om languit in een metro te liggen, kun je soms niet anders dan toch maar die palen vastpakken. Hoe zit het nu eigenlijk met de ‘reinheid’ van zo’n paal? Rob Geus, beter bekend als de hygiënepolitie, deed hier in opdracht van Leefbaar Rotterdam onderzoek naar. De uitslag loog er niet om…

“Je kunt het gerust smerig en ranzig noemen,” zo stelt hij. Op een paar vierkante centimeter paal zitten gemiddeld zo’n 1300 Enterobacteriën, de ziekteverwekkers onder de bacteriën, terwijl 100 als acceptabel geldt.

Gevaarlijk voor mensen met verminderde weerstand

Ook die kiemwaarden van de monsters die Geus had genomen, waren niet bepaald om over naar huis te schrijven. “De laborante zei dat de palen te vergelijken zijn met een heel smerige vloer,” zo vertelt Geus. “Iemand met een verminderde weerstand loopt risico als hij zijn boterham aanraakt met dezelfde hand.’’ Behalve de paal bleek ook de invalidenplek opvallend vies. Gelukkig was er nog wel één lichtpuntje: de zeer gevaarlijke bacterie E.coli is namelijk niet aangetroffen.

Geen incident

Geus nam zo’n 35 tot 40 monsters uit 4 verschillende metro’s. “Ik ben met een goedgevulde koelbox weer naar huis gegaan. We wilden zeker weten dat de uitslag niet slechts een incident betrof. Dat is het duidelijk niet, het is een serieuze zaak. We lachen misschien om mensen in China die met een mondkapje de metro ingaan, maar wat we hier doen met z’n allen is natuurlijk ook niet goed. Ik vraag me echt af hoe vaak die metro’s worden schoongemaakt. Zelfs ‘s ochtends vroeg waren de palen heel vies. Die zijn ’s avonds echt niet gereinigd.”

Inzicht krijgen in schoonmaakbeleid

Joost Eerdmans, fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam, liet het onderzoek uitvoeren omdat hij zich al jaren ergert aan de slechte hygiëne in de metro. Om eisen te kunnen stellen bij het stadsbestuur had hij echter eerst harde bewijzen nodig. “Dus heb ik Rob Geus ingeschakeld en zijn we begonnen bij de binnenkant van de metro’s. Dat is toch de plek waar mensen het meest mee in aanraking komen.” Eerdmans wil vandaag via schriftelijke vragen van wethouder Judith Bokhove (Mobiliteit) inzicht krijgen in het schoonmaakbeleid. “Wij willen daar duidelijkheid over, zeker met het oog op het songfestival en alle bezoekers die hierheen komen.” Ook wil Eerdmans dat het schoonmaakschema online of via een formulier in de metro zichtbaar wordt voor reizigers. “Mijn neiging om die paal liever te vermijden, wordt hiermee wel bevestigd. Ik rol nog liever tegen iemand aan.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: AD. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden