null Beeld

Waarom je nú al moet nadenken over je goede voornemens

Hoe kan het toch dat zodra 1 januari dichterbij komt, we ineens de druk voelen een totaal andere persoon te worden? We stellen allemaal goede voornemens op waaraan we ons moeten houden, maar wat we niet moeten vergeten is dat dit jaar anders is dan alle andere. Daarom zouden we onze voornemens – en de manier waarop we die maken – ook anders moeten aanpakken.

Volgens lifecoach Laurie Gerber is dit hét moment om beloftes te maken in plaats van goede voornemens. Hier een paar goede tips om je beloftes waar te maken:

Begin al ver voor de feestdagen

Hoewel we elk jaar weer vol goede moed allerlei goede voornemens bedenken, komen ze eigenlijk maar zelden echt van de grond. De meeste mensen verliezen de motivatie voor hun goede voornemens al rond februari. Volgens onderzoek van U.S. News & World heeft dit vooral te maken met een gebrek aan begrip: bij het stellen van goede voornemens rondom diëten en fitheid houden we geen rekening met stressvolle veranderingen en de onvermijdelijke teleurstelling als resultaten niet direct zichtbaar zijn. Volgens Gerber is dit dan ook het moment om aan je dromen te werken. Begin vandaag al met het doen (en nakomen) van actiegerichte en specifieke beloftes en je zal merken dat tegen de tijd dat het januari is, je een echte pro bent in het volhouden van je goede ‘beloftes’.

Maak beloftes in plaats van voornemens

Volgens Gerber houden mensen zich zelden aan hun goede voornemens omdat ze vaak veel te groot zijn, te vaag en niet meetbaar. Denk bijvoorbeeld aan voornemens als ‘gezonder worden’, ‘de relatie met mijn gezin verbeteren’ en ‘minder tijd besteden aan sociale media’. Dit zijn natuurlijk voornemens met goede intenties, maar ze omvatten verder geen actieplan. Maak daarom in plaats daarvan beloftes aan jezelf die specifiek en meetbaar zijn. Zoals bijvoorbeeld: ‘ik ga vijf dagen per week 30 minuten trainen’. Lukt het je niet om deze belofte na te komen? Dan kun je jezelf ter verantwoording roepen. Als je een belofte aan jezelf nakomt (of de waarheid vertelt wanneer je dat niet doet) dan kun je je zelfvertrouwen opbouwen.

Zorg ervoor dat er consequenties zijn als het niet lukt

Heb je een belofte verbroken? Zorg er dan voor dat daar een consequentie aan vast zit. Dit kunnen grappige of vervelende taken zijn, zoals bijvoorbeeld je kinderen 10 euro betalen als je de sportschool mist. Licht je kinderen hier ook over in zodat ze je verantwoordelijk kunnen houden. In plaats van dat je je schuldig voelt als het je niet is gelukt om een belofte na te komen, heb je nu een letterlijke prijs die je moet betalen.

Met de tips van opruimvlogger Camilla hou je je wél aan je goede voornemens:

Hoera, Libelle is genomineerd voor website van het jaar 2020. Help jij ons naar de overwinning? Stemmen kan hier.

Bron: Purewow. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden