null Beeld Getty Images/Cavan Images RF
Beeld Getty Images/Cavan Images RF

Waarom je tulpen juist recht (in plaats van schuin) moet afsnijden

Met een bosje tulpen in huis is het toch meteen lente? Om te zorgen dat ze niet snel gaan hangen, kun je tulpen beter recht (in plaats van schuin) afsnijden. En zo zijn er nog een paar tips.

De ene keer blijft een bosje tulpen dagen rechtop in de vaas staan en de andere keer hangen de stelen al snel over de vaas heen. Dat kan verschillende oorzaken hebben.

Tulpen recht afsnijden

Een veelgemaakte fout is om tulpen - net als andere bloemen - schuin af te snijden. Maar bij de tulp kun je dat juist beter récht doen. De tulp is namelijk erg dorstig en blijft maar doorgroeien door al het water dat 'ie opneemt. Daardoor wordt hij topzwaar en gaat hij hangen. Hoe groter het gesneden oppervlak is, hoe meer water de tulp kan opnemen. Door de stengel recht af te snijden, houd je de opening dus zo klein mogelijk en schiet de tulp minder snel door.

Zo blijven tulpen rechtop staan

Ook is de voorbereiding heel belangrijk. Gebruik een schone vaas en haal de tulpen niet meteen uit de verpakking, maar snijd ze in de verpakking af en zet ze nog 30-60 minuten in de verpakking in de vaas. Hierdoor krijgen ze hun spanning terug en blijven ze beter rechtop staan. Daarnaast kun je tulpen beter op koud water zetten in plaats van lauwwarm water. Op warmer water groeien de tulpen ook harder en dat wil je nou juist voorkómen. Geef de tulpen ook maar een klein laagje water, 10 centimeter is genoeg. Vul het water niet elke dag bij, maar alleen als het echt nodig is.

Tulpen en narcissen

Tulpen en narcissen in één vaas ziet er heel gezellig uit, maar kun je ook beter niet doen. De narcis scheidt een slijm af waar de tulp niet tegen kan. Hierdoor verstoppen de kanaaltjes van de tulp en kan de bloem het water niet meer opnemen, en een beetje water moet de tulp natuurlijk wel krijgen.

BEKIJK OOK: Met deze tips van tuinvlogger Loes blijven je tulpen extra lang mooi:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Topbloemen. Beeld: Getty Images.

null Beeld
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden