null Beeld

Waarom ‘The beast from the east’ alsnog voor sneeuw in Nederland kan zorgen

Het zou zomaar kunnen dat we in Nederland alsnog extreme kou en sneeuw gaan krijgen. De reden hiervoor is ‘The beast from the east’, een meteorologisch fenomeen dat zich momenteel hoog boven de Noordpool ontwikkelt én dat erg koud weer met zich kan meebrengen.

Erandi Godinez

Dit blijkt uit een onderzoek dat onlangs is gepubliceerd op de website van Advancing Earth and Space Science (AGU). Volgens onderzoeksleider Richard Hall is de kans op extreme kou en sneeuw de komende tijd veel groter.

Wat is ‘The beast from the east’?

In de stratosfeer boven de Noordpool vindt er momenteel een plotselinge stratosferische opwarming (PSO) plaats. Tijdens een zogeheten PSO stijgt de temperatuur in de stratosfeer – een laag in de atmosfeer die we tussen de tien en vijftig kilometer hoogte aantreffen – heel snel in een korte tijd. In slechts een paar dagen tijd kan de temperatuur met wel vijftig graden Celsuis stijgen, wat natuurlijk ontzettend veel is. Deze snelle opwarming gaat weer gepaard met een afzwakking van de zogenaamde poolwervel en een verschuiving van de straalstroom.

Dit klinkt vrij ingewikkeld, maar waar het op neerkomt is dat het flink koud bij ons kan worden. De naam ‘The beast from the east’ dateert nog van 2018, toen een PSO in Groot-Brittanië en Ierland voor ongebruikelijk lage temperaturen en zware sneeuwval zorgde. Deze koude storm werd toen door veel mensen gekscherend ‘The beast from the east’ genoemd.

“Gevaarlijkste in zijn soort”

De plotselinge opwarming betekent volgens de onderzoekers dat Noordwest-Europa (waaronder Nederland) en Siberië zich moeten voorbereiden op flinke kou. “Hoewel we het nooit met zekerheid kunnen zeggen, heeft een PSO in twee derde van de gevallen een aanzienlijke impact op het weer,” zo legt Hall uit. “Daarnaast is de huidige PSO waarschijnlijk de gevaarlijkste in zijn soort, omdat de polaire vortex zich in twee kleinere wervelingen heeft gesplitst.” Dit betekent dat we niet alleen flinke kou kunnen verwachten, maar ook sneeuwstormen.

“Het extreem koude weer dat de polaire vortex met zich meebrengt, herinnert ons er weer sterk aan hoe plotseling ons weer kan omslaan,” zo legt Dan Mitchell, een andere onderzoeker, uit. “Zelfs nu klimaatverandering onze planeet opwarmt, zullen soortgelijke gebeurtenissen nog steeds plaatsvinden. Dit betekent dat we ons zouden moeten aanpassen aan steeds extremere temperaturen.”

Hoe de PSO zich gaat ontwikkelen en hoe koud het in Nederland precies gaat worden, is nog even afwachten. Het kan in ieder geval geen kwaad om alvast een dikke winterjas uit de kast te halen!

Koude handen? Zó maak je kleine hittepitzakjes voor onderweg:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief

Bron: Scientias. Beeld: Getty

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden