null Beeld

Waarom vrouwen blijkbaar écht slechter zijn in kaartlezen dan mannen

Sorry dames, maar uit onderzoek is gebleken dat mannen beter zijn in kaartlezen en navigeren dan vrouwen. De reden daarvoor is voor de mannen niet echt iets om trots op te zijn. 

Wetenschappers van University College London zeggen dat het verschil meer te maken heeft met discriminatie en ongelijke kansen dan met aangeboren vaardigheden.

Computerspel

Deze bevindingen komen uit een onderzoek naar dementie en een computerspel dat daarbij gebruikt wordt. Maar liefst vier miljoen mensen spelen het computerspel Sea Hero Quest. In dit computerspel ga je op avontuur om de verloren herinneringen van een oude zeeman te redden. Door het scherm van je smartphone aan te raken, kun je een route over woestijneilanden en oceanen maken op zoek naar de herinneringen. Dit spel was bedoeld om onderzoek te doen naar dementie, maar tijdens de studie kwamen ze erachter dat het ook heel veel zegt over je richtingsgevoel en navigatievermogen.

Ongelijkheid

Professor Hugo Spiers heeft de resultaten van dit onderzoek vergeleken met de gegevens van verschillende landen op het gebied van onderwijs, gezondheid, werk en politiek. Daar kwam een hele interessante conclusie uit. "In landen waar de gelijkheid tussen mannen en vrouwen erg hoog is, is het verschil in richtingsgevoel veel kleiner", legt hij uit. "Maar als er grote ongelijkheid is, is het verschil qua kaartlezen en navigeren tussen mannen en vrouwen veel groter. Dat houdt dus in dat de cultuur waarin mensen leven effect heeft op hun cognitieve vermogen. Ook zijn mensen in rijke landen vaak beter in kaartlezen."

Vaardigheden

Denemarken, Finland en Noorwegen hebben 's werelds beste navigatievaardigheden, blijkt uit dit onderzoek. Dit zijn dus ook de landen waar de gelijkheid tussen mannen en vrouwen erg hoog is. Gelukkig is de gelijkheid in Nederland ook best hoog, dus wij vrouwen mogen best trots zijn op ons navigatievermogen.

Als het kaartlezen je echt niet lukt, kun je altijd nog Google Maps gebruiken. Zo doe je dat in het buitenland zonder dat het je veel internet kost:

Wist je dat je Libelle.nl ook gewoon kunt blijven volgen vanaf je vakantieadres? Als je binnen de EU op vakantie gaat, valt dataroaming (meestal) onder je bundel. Zo hoef je ons niet te missen vanaf de camping of je strandbedje!

Bron: BBC. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden