null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom wij vinden dat leerkrachten echt meer zouden moeten verdienen

Veel basisschoolleerlingen hadden vandaag het eerste uur geen les. Op initiatief van actiegroep PO staakten de leerkrachten. Dat ze het verdienen om meer salaris te krijgen, is voor ons zo klaar als een klontje. Zeker als je opsomt wat een leerkracht allemaal doet.

Irene de WaalGetty Images

Basisschoolleraren krijgen minder betaald dan hun collega's in het voortgezet onderwijs. Uit onderzoek is gebleken dat docenten in Nederland ruim een derde minder verdienen ten opzichte van docenten in andere landen en 30% minder ten opzichte van werkenden met een vergelijkbaar werk- en denkniveau in andere beroepssectoren.

Toekomst

Toch staan werken deze toppers dagelijks aan de toekomst van heel veel Nederlandse kinderen. Ondanks een groeiend aantal ongemakken. En daarvoor zouden ze écht goed betaald moeten krijgen, vinden wij.

1) Leraren hebben een (te) hoge werkdruk

Die werkdruk wordt vooral veroorzaakt door grote klassen en de administratieve rompslomp. De verplichting om alles te documenteren is voor leerkrachten enorm tijdrovend. Volgens leraren gaat al lang niet meer alleen om lesgeven. Het lijkt wel of een kloppende boekhouding het belangrijkst is.

2) Steeds meer administratieve taken

Het is echt niet zo dat het werk van een leerkracht ophoudt als hij klaar is met lesgeven. Tijd om lessen voor te bereiden schiet er soms bij in door de administratieve rompslomp. Dit is wat een leerkracht zoal allemaal moet bijhouden: absentie, rapporten, cijferregistratie, gespreksverslagen met/over studenten, invoeren van resultaten in leerlingvolgsysteem, ontwikkelen van lesmateriaal, vragenlijsten over sociaal-emotionele ontwikkeling van een kind, toets-overzichten, formulieren voor externe instanties en dan hebben we het nog niet over het nakijkwerk.

3) Grote klassen

Docenten hebben de dagelijkse verantwoordelijkheid over gemiddeld 25 leerlingen. Klassen van 27 of meer kinderen zijn geen uitzondering. Zie je aandacht dan maar eens goed te verdelen. Leraren noemen kleinere klassen het vaakst als oplossing om de werkdruk te verlichten. Ook voor ouders en kinderen zijn kleinere klassen fijn, omdat er dan meer tijd is voor persoonlijke aandacht.

4) Veel nevenactiviteiten

Naast deze taken zijn er ook altijd wel nevenactiviteiten, soms tot in de avonduren: denk maar aan oudergesprekken, musical-uitvoeringen, schoolkamp, vergaderingen of de avondvierdaagse.

5) Leerkrachten voeden je kinderen grotendeels op

Last but not least: al die toppers die dagelijks jouw kind begeleiden, onderwijzen, bijsturen, waarden en normen meegeven... dat is onbetaalbaar. Leerkrachten verdienen het om daarvoor goed betaald te worden.

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland!

Bron: OABDekkers, Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden