null Beeld

Waarschuwing RIVM: “Pas op voor nepberichten van NL-Alert”

Mocht je één deze dagen een berichtje krijgen van NL-Alert, dan kun je deze beter niet openen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwt namelijk voor nep-berichten van NL-Alert waarin staat dat het RIVM zorgpakketten aanbiedt.

Erandi Godinez

In het sms’je staat een link waarmee je zo’n pakket kan aanschaffen, maar zodra je hierop klikt proberen cybercriminelen je gegevens en/of geld te stelen.

Geen waarschuwingsgeluid

Het sms’je is overigens makkelijk te onderscheiden van een echt NL-Alert. Deze komt namelijk nooit binnen via een sms en wordt áltijd vergezeld door een luid waarschuwingsgeluid. Daarnaast biedt het RIVM helemaal geen zorgpakketten aan. Mocht je zo’n bericht ontvangen dan is het ook belangrijk om dit direct te verwijderen en niet op de link te klikken.

Sluwe trucs

Helaas zijn er vandaag de dag wel meer criminelen die een slaatje proberen te slaan uit de coronacrisis. Zo worden er ‘antibacteriële’ bankpassen online aangeboden die helemaal niet bestaan en wordt er in afpersingsmails gedreigd met een coronabesmetting. Ook zijn er al meerdere meldingen binnengekomen van mensen die mondkapjes hebben besteld die nooit zijn aangekomen.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: AD. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden