null Beeld

Walvissen genieten zichtbaar van stilte op zee tijdens coronacrisis

De Stille Oceaan is stiller dan ooit. Door de coronacrisis varen er veel minder schepen. En door dat gebrek aan verkeer en lawaai komt de natuur weer op gang. Zo worden er bij de kust van Brazilië meer walvissen dan ooit gespot. 

Eva Breda

En dat zorgt voor mooie beelden.

Coronacrisis en de natuur

Op meer plekken op de wereld zagen we al hoe de coronacrisis positieve effecten had op de natuur. Zo is de lucht op veel plekken schoner dan ooit, keerden er zwanen terug in het normaal zo toeristische Venetië en werd exotische dierenhandel (tijdelijk) verboden in China. En nu klinken er ook positieve geluiden vanuit Zuid-Amerika.

Bultruggen

Langs de Braziliaanse kust worden steeds meer bultruggen gespot. En niet alleen dat. De dieren laten zich luidkeels horen ook. Volgens bultruggenonderzoeker Sergio Cipolotti komt dat door de weinig scheepvaart in het gebied. "Dat is fijn voor zoogdieren zoals walvissen en dolfijnen, die communiceren via geluid", legt hij uit aan RTL Nieuws. Zo zouden de dieren in een rustige omgeving beter in staat zijn voedsel te vinden.

Op adem komen

Cipolotti beseft zich goed dat de coronacrisis voor mensen weinig voordelen biedt. "Maar de natuur heeft even tijd gehad om op adem te komen", ziet de onderzoeker. "We zien op sommige plekken dat er meer dieren zijn en dat ze dichterbij komen op plekken waar je dat vroeger niet zag."

Bewijsmateriaal

Momenteel zijn onderzoekers druk bezig met het verzamelen van bewijsmateriaal om vast te stellen of bultruggen zich sinds de coronacrisis anders zijn gaan gedragen. Maar de unieke beelden van springende bultruggen langs de Braziliaanse kust zeggen meer dan genoeg. De dieren zien er dolgelukkig uit nu hun leefgebied minder door mensen wordt geteisterd.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RTL Nieuws. Beeld: iStock.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden