null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

columnBettina Voos

Waren we vroeger minder preuts dan nu?

Bettina Voos

In de nieuwe Libelle-podcast De Vagina Dialogen hoorde ik een vraag die me aan het denken zette: ‘Waren we vroeger minder preuts dan nu?’

Ik had het daar toevallig onlangs met een goede vriend over. Hij zei letterlijk: “Als mij wordt gevraagd wat er goed was in mijn jeugd: de muziek en de badkleding.” Beetje dubieus dat hij hardrock als goede muziek beschouwt (het is hem vergeven, verder is hij leuk), maar waar hij wél een punt had: “Op het strand droegen alle meiden een string - en misschien een ketting.”

Toen bloot nog normaal was

Die opmerking bracht me terug naar eind jaren tachtig. Ik had net mijn HAVO-diploma gehaald, het was juni, de zon scheen elke dag volop en iedereen die z’n eindexamen achter de rug had, lag op het strand. In ieder geval alle jongens en meiden uit mijn klas. Die laatsten inderdaad vaak topless (die eersten overigens ook). Hij vervolgde: “Voor vrouwen was het - realiseerde ik me pas veel later - ook zo fijn voor henzelf. Dat daar helemaal niet raar naar werd gekeken en ook helemaal niet op werd gereageerd.”

Zo ervoer ik dat destijds ook. Ik was - of voelde me - geëmancipeerd en dacht: fuck jou met je mening over mijn lijf. Ik droeg en deed wat ik wilde. Daar werd niet raar op gereageerd door mannen (of andere vrouwen). Bloot was normaal.

Bijna niemand is perfect

Wat een verschil met nu. Tegenwoordig zie je op het strand zelden nog een blote vrouwenborst, bannen social-mediaplatforms afbeeldingen wegens ‘aanstootgevend’, er wordt gesist, gelachen of smalend een foto van je genomen als je topless zont. Terwijl: de meeste vrouwen (en best een aantal mannen) hebben borsten. Gewoon, zoals je benen hebt, of ellebogen. Meisjes en jongens van nu groeien op met het idee dat alle borsten pront, rond en perfect zijn en dat vagina’s lijken op spaarpotjes - een strak, glad gleufje - iets anders zien ze namelijk zelden.

Ik raad iedereen van harte aan om eens een dagje in een sauna of op een naaktstrand door te brengen. Daar zie je het menselijk lichaam in alle volle, realistische, (im)perfecte glorie. Zo’n dagje is voor mij de grote gelijkmaker. Iedereen heeft z’n mooie en minder mooie kanten. Borsten, billen, vagina’s en penissen - geen twee zijn er hetzelfde en maar héél weinig zijn er perfect. Ik knap daar altijd enorm van op en dat gun ik jou ook. Schaamteloos genieten.

De Libelle-podcast De Vagina Dialogen is vanaf nu elke woensdag te beluisteren via libelle.nl/podcast. Hieronder de eerste aflevering, onder meer over preutsheid, niet met de billen bloot bij de dokter willen en de vele verschijningsvormen van de vagina. Een aanrader én stof tot nadenken en napraten.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden