null Beeld

Wat doe je als een breuk een vechtscheiding wordt?

De cijfers liegen er niet om: meer dan veertig procent van de huwelijken houdt geen stand. Zo'n twintig procent van de scheidingen verloopt problematisch en mondt uit in een zogenoemde vechtscheiding. Wat kun je als buitenstaander doen?

Helene van Santen

De overheid is een campagne gestart om omstanders bewust te maken dat zij een belangrijke rol kunnen spelen om de pijn te verzachten, vooral voor de kinderen. Wat kun je doen als je zus, vriendin of buurvrouw in een vechtscheiding is verwikkeld? Klinisch psycholoog Margreet Visser vertelt.

Hoe komt het dat er zoveel vechtscheidingen zijn?

"Beide ouders houden het gezag over de kinderen na een scheiding en er moet een ouderschapsplan, een soort omgangsregeling, worden gemaakt. Dat is natuurlijk heel goed, maar het maakt het nemen van beslissingen moeilijker als ouders over alles ruzie maken. Daarnaast is de maatschappij individualistischer geworden. We hebben het veel meer over onze rechten dan over onze verantwoordelijkheden. Ook het idee van het maakbare leven speelt een rol: als je maar hard genoeg je best doet, kun je alles bereiken en word je gelukkig. Als je daar echt in gelooft en het gaat toch mis, dan ligt het dus aan de ander."

Waar gaan de meeste ruzies over?

"Over de omgang met de kinderen en over geld."

Wanneer is er sprake van een vechtscheiding?

"Als er veel escalerende conflicten zijn. Bij vechtscheidingen maken de ouders geen duidelijke afspraken en gaan de ruzies maar dóór. Vaak maken ze elkaar zwart waar de kinderen bij zijn. Dat is natuurlijk heel schadelijk voor de kinderen."

Wat is het gevolg voor de kinderen?

"Ze kunnen angstig, somber of heel stil en naar binnen gekeerd worden. Ook krijgen sommige kinderen hoofd- of buikpijn door de stress. Anderen krijgen gedragsproblemen en maken veel ruzie op school. Kinderen voelen zich vaak schuldig, omdat veel ruzies van gescheiden ouders over hen gaan. Op de lange termijn is een gevolg dat ze niet leren hoe ze een liefdesrelatie kunnen onderhouden of hoe ze met conflicten moeten omgaan: dat je die kunt oplossen door ze uit te praten."

Wat kun je als omstander doen?

"Praten met de ouders! Zeg eerlijk dat ze niet goed bezig zijn en de kinderen beschadigen. Zeg bijvoorbeeld letterlijk: "Hou toch eens op met je ex zwart te maken!" Ook is het goed om met de kinderen te praten. Vraag hoe het met ze is, of ze zich alleen voelen en of ze over hun problemen willen praten. Een kind wil weten dat het ertoe doet. Help kinderen ook inzien dat hun ouders nog steeds van hen houden. In mijn praktijk was onlangs een vrouw die haar neefje allerlei oude foto's van hem en zijn vader liet zien, en ze vertelde hoe blij zijn vader met hem was. Het jongetje had namelijk het idee dat zijn vader niet meer van hem hield. Door dat gesprek kreeg de jongen zijn vader terug."

Margreet Visser is coördinator en klinisch psycholoog van het Kinder- en Jeugdtraumacentrum in Haarlem. Kijk voor meer informatie over de campagne en wat je ertegen kunt doen op: vooreenveiligthuis.nl.

Beeld: Getty

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden