null Beeld

Wat is de ideale luchtvochtigheid in huis én hoe kun je het verbeteren?

Een goede luchtvochtigheid is niet alleen belangrijk voor je gezondheid, maar ook voor je huis. Maar wat is nu de ideale luchtvochtigheid in huis? En wat kun je doen om de luchtvochtigheid in jouw huis te verbeteren?

Erandi Godinez

Wij leggen het je hier uitgebreid uit.

Waarom is de juiste luchtvochtigheid zo belangrijk?

Als de luchtvochtigheid in je huis te hoog of te laag is, dan kan dat tot verschillende problemen leiden. Bij een te hoge luchtvochtigheid kun je bijvoorbeeld last krijgen van vochtproblemen zoals schimmelvorming, condensatie en muffe geurtjes. Daarnaast zal je ook sneller last krijgen van huisstofmijten omdat deze dol zijn op een vochtig binnenklimaat. Een lage luchtvochtigheid is echter ook allesbehalve ideaal: je kunt dan last krijgen van een droge keel, prikkelhoest, droge huid en ogen, hoofdpijn en concentratieproblemen. Kortom: de juiste luchtvochtigheid in je huis is ontzettend belangrijk.

Wat is de ideale luchtvochtigheid in huis?

Maar hoe weet je nu wat de ideale luchtvochtigheid in huis is? Volgens Essent moet je het eigenlijk hebben over de relatieve luchtvochtigheid. Hoeveel waterdamp zit er in de lucht ten opzichte van hoeveel waterdamp er maximaal in de lucht kan zitten. De temperatuur en luchtdruk hebben hier ook invloed op. De ideale (relatieve) luchtvochtigheid wordt uitgedrukt in procenten en ligt in een ideale situatie tussen de 40 en 60 procent. Om te kijken wat de luchtvochtigheid in jouw huis is, heb je een hygrometer nodig. Dit is instrument waarmee je de vochtigheid van de lucht kunt meten. Je kunt tegenwoordig bij de meeste winkels wel een hygrometer kopen. Een hygrometer geeft de relatieve luchtvochtigheid in procenten aan. Als de waarde tussen de 40 en 60 ligt zit je dus goed.

Hoe kun je de luchtvochtigheid in huis verbeteren?

Is de luchtvochtigheid bij jouw thuis niet optimaal? Dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen om het te verbeteren. Zo kun je bij een te lage luchtvochtigheid de volgende tips proberen:

  • Zorg ervoor dat je veel ventileert: zet je ramen regelmatig open, op een kiertje of wagenwijd
  • Probeer de temperatuur in je huis onder de 21 graden Celsius te houden
  • Koop een automatische luchtbevochtiger: zo’n apparaat meet de luchtvochtigheid en voegt automatisch vocht aan de lucht toe totdat de ideale luchtvochtigheid is bereikt

Bij een hoge luchtvochtigheid:

  • Als de lucht in jouw huis juist té vochtig is kun je het beste een airconditioner aanschaffen. Een airconditioner zorgt er namelijk voor dat er vocht uit de lucht wordt gehaald door de lucht te verkoelen.
  • Je kunt ook een vochtvreter proberen: deze zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid wordt verlaagd door de lucht om te zetten in water. Dit water wordt dan weer opgevangen in het kunststof bakje.

Verwarming aan? Zo voorkom je dat je kamerplanten uitdrogen:

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Essent, Huis-en Tuinliefde. Beeld: Getty

null Beeld

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden