Wat je het beste voor én tijdens een lange vlucht kunt eten
Op vakantie gaan is heerlijk, maar de lange vlucht is meestal niet iets waar je naar uitkijkt. Naast vermoeide benen heb je in de lucht ook sneller last van een opgeblazen gevoel. Vervelend, maar door het eten van het juiste voedsel kun je dit makkelijk voorkomen.
Gezonde snacks
Zorg dat je een aantal lekkere, maar gezonde snacks in je tas hebt zitten. Als je lang moet wachten omdat je vlucht bijvoorbeeld vertraagd is, krijg je zin in iets om op te knabbelen. Door wat gezonde lekkernijen mee te nemen, hoef je geen vettig eten op het vliegveld te kopen. Hiermee maak je ten eerste je lichaam blij, en bovendien scheelt het je ook een hoop geld. Eten en drinken op vliegvelden is vaak prijzig.
Leeg flesje
Nog een goede tip: neem een leeg waterflesje mee. Iedereen weet dat je geen vloeistoffen mee mag nemen in het vliegtuig, maar een leeg flesje meenemen mag wél. Na de douane kun je de fles vullen met kraanwater, waardoor je weer wat geld bespaard. In het vliegtuig kun je aan de stewardessen vragen of ze je flesje willen navullen. Er is namelijk voldoende water aan boord.
Ontspanningsthee
Om te voorkomen dat je een opgeblazen gevoel krijgt tijdens de vlucht, zou je kruidenthee kunnen drinken. Tip: neem zelf een paar zakjes mee. Venkel en pepermunt zijn goed voor de spijsvertering, kamille helpt je ontspannen en gember kan misselijkheid en bewegingsziekte voorkomen of verlichten. In het vliegtuig kun je de stewardess in plaats van thee om een bekertje heet water vragen. Zo maak je je eigen ontspanningsthee. Let wel op: in sommige landen (zoals Australië) hebben ze strenge importregelingen en kan het zo zijn dat zélfs ongebruikte theezakjes niet door de douane mogen.
Vermijd vettig voedsel
Probeer de fastfoodrestaurants op het vliegveld te vermijden. Natuurlijk, het is vakantie; af en toe snacken kan best. Maar voor je eigen bestwil kun je een vettige hap het beste laten staan. Gefrituurd voedsel is zwaar en kost je lichaam veel moeite om te verteren. Ook brandend maagzuur kan het gevolg hiervan zijn, waardoor je tijdens de vlucht last kan hebben van je buik.
Winderig
Daarnaast kun je producten zoals gebakken bonen, kikkererwten, broccoli, kool en uien maar beter overslaan. Ze kunnen zorgen voor winderigheid, en als je íets niet wil tijdens het vliegen... Als de luchtdruk daalt, zet het gas in je lichaam zich uit.
Hap, slik, weg
Als je haast hebt, kun je een maaltijd heel snel naar binnenwerken. Echt gezond is dit niet en al helemaal niet handig wanneer je een lange vlucht voor de boeg hebt. Door iets rap-rap op te eten, ga je lucht inslikken. Hierdoor zit je later met een vervelend, opgeblazen gevoel in je maag en darmen. Neem daarom de tijd om voor de vlucht wat te eten.
Geen alcohol of frisdrank
Het belangrijkste tijdens de vlucht is eigenlijk het drinken van water. En dan het liefst ieder uur een glas. Liever geen frisdrank of alcohol. Frisdrank geeft een opgeblazen gevoel. Niet echt handig tijdens een lange vlucht. En alcohol zorgt ervoor dat je lichaam uitdroogt, wat ervoor kan zorgen dat je je na de vlucht niet echt lekker voelt.
Vegetarisch
Laatste tip: krijg je tijdens de vlucht een maaltijd aangeboden? Kies dan de vegetarische optie, want deze maaltijd is vaak een stuk lichter en voedzamer dan de rest. En ondertussen kun je natuurlijk genieten van de gezonde snacks die je zelf hebt meegenomen. Fijne vlucht!
Reis je alleen met handbagage? Libelle's reisvlogger Bonnie heeft nog een paar handige tips voor je:
Wist je dat je Libelle.nl ook gewoon kunt blijven volgen vanaf je vakantieadres? Als je binnen de EU op vakantie gaat, valt dataroaming (meestal) onder je bundel. Zo hoef je ons niet te missen vanaf de camping of je strandbedje!
Bron: Harper's Bazaar. Beeld: iStock.