null Beeld

Wat moet je doen als je door het ijs zakt? (en wat vooral níet)

Als je dit weekend het ijs op gaat, is het natuurlijk belangrijk dat je van tevoren checkt of het ijs wel dik genoeg is. Zo kun je op Schaatsen.nl kijken welke plekken als veilig aangemerkt zijn. Helaas blijft ijs altijd onbetrouwbaar en zit een ongeluk dus in een klein hoekje. Daarom leggen we je hier uit wat je moet doen als je door het ijs zakt.

Erandi Godinez

Op de site van het Rode Kruis kwamen wij handige tips tegen van Dennis Bekius van de Reddingsbrigade.

Wat moet je doen als je door het ijs zakt?

Let op je ademhaling

Volgens Bekius is het vooral belangrijk om rustig te blijven, hoe moeilijk dat ook is. “Als je door het ijs zakt, schrik je eerst op door de kou. Dit heeft een effect op je ademhaling. Probeer eerst je ademhaling onder controle te krijgen, je krijgt namelijk echt een schok door de kou.”

Ga op zoek naar een afwijkende kleur

Zit je echt onder het ijs? Dan moet je zwemmend op je rug op zoek gaan naar een afwijkende kleur in het ijs. Dus stel dat je vooral veel wit ziet, maar ook één donkere plek, dan moet je dus naar die donkere plek gaan en proberen daar het ijs open te breken.

Probeer het ijs af te breken

“Probeer het ijs af te breken richting de kant totdat je erop kunt. Combineer dit met een krachtige beenslag en zet je af van de bodem als dat kan. Bij een klein gat kun je proberen jezelf op je rug te draaien en je af te zetten tegen de randen van het wak,” aldus Bekius.

Rol jezelf van het wak vandaan

“Ben je eenmaal op het ijs, dan kun je het best tijgerend of rollend bij het wak vandaan gaan. Probeer hierbij zo goed mogelijk je gewicht te verdelen.”

Wat als je iemand anders door het ijs ziet zakken?

Het kan natuurlijk ook gebeuren dat je iemand anders door het ijs ziet zakken. Op zo’n moment is het volgens Bekius vooral belangrijk dat je niet zelf over het ijs naar die persoon probeert te gaan. “Als je iemand anders door het ijs ziet zakken, dan ben je geneigd ernaartoe te gaan over het ijs. Maar dat is juist gevaarlijk. Hiermee loop je namelijk het risico dat je er zelf ook doorheen zakt. We zien zelfs weleens dat er dan nóg iemand achteraan gaat en dat er dan drie mensen in het wak liggen. Ga dus niet het ijs op en zeker niet het water in, maar probeer een droge redding te doen.”

Gebruik bijvoorbeeld een tak, touw of aan elkaar geknoopte sjaals om iemand uit het ijs te slepen. Als je deze dingen niet bij de hand hebt of het lukt simpelweg niet, dan moet je meteen 112 bellen.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Rode Kruis. Beeld: Getty

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden