null Beeld

‘We leven als broer en zus’

Libelle’s liefdesexpert Marleen Janssen schrijft elke week over relaties en sex.

Redactie Libelle.nl

"Mijn man heeft nooit meer zin", zei Miranda (51) gisteren tegen me. Ze klonk boos en verongelijkt. "De sex is gewoon opgehouden. Vroeger gingen we nog wel eens op hetzelfde tijdstip naar bed, nu zit hij tot diep in de nacht sport te kijken. Van vrijen komt het al jaren niet meer."

Miranda is niet de enige die ‘als broer en zus’ leeft met haar partner. In bijna alle relaties wordt met de tijd minder gevreeën. Bij hetero’s en bij homo’s, bij dikke, dunne, rijke, arme mensen. Ja, óók bij glamourkoppels waarvan je het idee hebt dat de sex er vanaf spat. Geloof me: Victoria en David Beckham zijn net zo normaal als Truus en Henk van om de hoek.

Dat de sexfrequentie afneemt in de loop van de relatie komt omdat verliefdheid overgaat. Zolang je verliefd bent, beheerst sex je leven. Daarna worden andere dingen belangrijker. Eén op de vijf stellen hangt de sex zelfs aan de wilgen.

Is dat erg? Niet zolang beide partners daar tevreden mee zijn. Kun je het nog terugkrijgen? Ja, alle mensen zijn seksuele wezens en je kunt tot je dood vrijen. We verliezen alleen ‘de vonk’ uit het oog. En zonder vonk geen vuur. Die vonk moet je dus terug zien te vinden.

Hoe krijg je dat voor elkaar als de sjeu er bij jullie vanaf is? Nou… het wordt wel eens vergeten, maar met jezelf kun je het ook heerlijk hebben. Jazeker: solosex laat alles in het leven beter lopen. Wie goed voor zichzelf zorgt is seksueel tevreden. Het maakt je een minder kattige vrouw. Je lacht meer en voelt je opgeruimd.

Ik heb tegen Miranda gezegd dat ze zich niet moet neerleggen bij de situatie. Ik zei: "Aan de slag, zorg dat je een gelukkige vrouw wordt. Dan kruipt je man vast ook weer eens tegelijk met jou in bed."

Meer lezen van Marleen? Bekijk haar eigen site.

Foto: Getty Images

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden