null Beeld

We zagen de Queen-musical ‘We will rock you’ en Anastacia blies ons van onze stoel

Afgelopen vrijdag was het zover: de Queen-musical We will rock you ging in première! Libelle’s Carola en Nicky gingen gekleed in een Freddie Mercury shirt naar de première, want als Queen-fans moet je deze musical gezien hebben, toch?

Nicky van der Heijden

Zangeres Anastacia in Queen-musical

Naast de vele Queen-nummers die we kunnen verwachten, zijn we voornamelijk benieuwd naar de killer queen Anastacia! Wij kunnen nog meezingen met haar nummers van vroeger zoals I’m outta love en sick & tired. Met haar eigen sound is ze een herkenbare artiest uit onze tienerjaren. Toch grappig dat ze nu haar musicaldebuut maakt en we haar ruim 15 jaar later live gaan zien optreden.

In het publiek spotten we hier en daar mede Queen-fans. Ze zijn makkelijk te herkennen aan een Queen-shirt of doordat ze enthousiast meezingen of bewegen. En meezingen doe je bij deze musical zeker. Natuurlijk bij het nummer We will rock you klapt iedereen ritmisch mee. Echter wordt er pas op het laatst, bij het slot, voornamelijk meegezongen en gedanst. Al kan Carola zich vaak niet inhouden om mee te zingen en herkent ze bij elke eerste muzieknoot het nieuwe startende Queen-nummer.

Het verhaal

Het idee over een futuristische en gedigitaliseerde wereld genaamd Iplanet waar rock & roll verboden is en niet meer herinnerd mag worden, vinden we leuk bedacht. Er zijn geen muziekinstrumenten meer en alles wordt door de killer queen (Anastacia) beheerd. Haar doel is om alle mensenbreinen te digitaliseren. Als je je toch afzet tegen het regime, wordt je gehersenspoeld of bekoop je het met de dood...

Hoofdrolspeler Galileo krijgt verboden boodschappen via zijn dromen over het vinden van het laatste muziekinstrument op Iplanet. De killer queen zorgt er samen met haar legerleider Khashoggi (in de rol van onze eigen Stanley Burleson) voor dat iedereen zich aan de regels houdt. Doen ze dit niet dan word je opgepakt. Zo ook Galileo, die op deze manier zijn soulmate ontmoet. Hij noemt haar Scaramouche. Samen vechten ze, met behulp van de andere rebels, tegen de killer queen om rock & roll terug te brengen in de eentonige digitale wereld. Waar Scaramouche nogal sarcastisch is en zich veelal afzet tegen Galileo blijkt ze toch wel van hem te houden. Dit gaat wel gepaard met wat liefdesproblemen, die in de tweede helft net wat te lang aanhouden.

Met behulp van een groep rebels vechten Galileo en Scaramouche tegen de killer queen. De rebels ofwel de Bohemians, die vechten voor vrijheid in de muziekwereld, weten veel over de verboden muziekgeschiedenis. Althans, dat denken ze. Zo weten ze niet precies wat een videoband nou is en een stoere jongeman noemt zichzelf Miley Cyrus. En zo zitten er nog meer knipoogjes door de gehele musical verweven naar grote en bekende artiesten. Soms grappig, maar soms worden de grapjes iets te flauw of gaan ze net iets te lang door. Zo zijn er ook veel dialogen die de namen van hit nummers bevatten. Bijvoorbeeld is de killer queen zelf een keer Sick & Tired door de rebellerende Bohemians.

Engelstalig

De musical wordt in het Engels vertolkt, wat voor de Queen-nummers extra fijn is, want geen 'slappe' Nederlandse vertalingen. Omdat niet alle spelers als moedertaal Engels spreken, zijn sommigen af en toe wat lastig te verstaan en klinken sommige dialogen een tikkeltje ingestudeerd. Leuk is de diversiteit van de cast en dat verschillende musicalacteurs nummers ten gehore brengen en niet alleen de hoofdrolspelers. Daarnaast zijn de kostuums mooi om naar te kijken.

Als Queen-fan moet je niet verwachten dat je een concert gaat of een eerbetoon naar Freddie gaat bijwonen, daar draait het niet om in deze musical. Waar bepaalde mensen super goed kunnen zingen, is het natuurlijk niet te vergelijken met de stem van Freddie Mercury. Alles is wat braver dan echte rock & roll en zit natuurlijk een verhaal bij dat de nummers aan elkaar speelt (het is en blijft een musical).

Anastacia is een ware killer queen en blaast je met haar zang van je stoel. Jammer dat ze maar een stuk of 4 nummers zong, wij hadden haar graag wat vaker gezien en gehoord.

In het publiek waren de meningen wat verdeeld. Sommige waren iets wat teleurgesteld en anderen vonden het een superleuk avondje uit en stoorden zich iets minder aan de schoonheidsfoutjes. Als je van Queen-muziek houdt (wie doet dat nou niet?) en van musicals, dan moet je We will rock you gezien hebben. En dan wel met Anastacia als killer queen (ze speelt t/m 13 januari, dus boek snel je kaarten).

Extra voordelig naar We will rock you!

Nog geen kaarten? Bestel ze extra voordelig via Libelle Theaterclub en ontvang tot 50% voordeel per kaart! We will rock you is t/m 16 februari te zien in verschillende theaters in Amsterdam, Den Haag, Groningen, Apeldoorn, Heerlen en Breda.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden