null Beeld

Weg met die schimmelnagel!

Het "spreekuur" van Libelle's columnist én dokter Rutger gaat ook gewoon door in de kleedkamer, na het sporten. En wat blijkt? Ook mannen hebben zo hun onzekerheden.

online redactie Libelle Daily

'Hey Dok, wat is dit?’

Mijn teamgenoot draait zijn geslachtsdeel naar mij toe. Gelukkig wijst hij lager. De andere mannen onder de douche kijken nieuwsgierig mee. Ik bestudeer zorgvuldig zijn natte voeten waar her en der nog een grassprietje zit.

‘Het is bijna slippertijd en mijn tenen zijn nog niet zomerproof.’ Hij spreidt en wiebelt zijn tenen.

‘Dan moet ik ze toch van dichtbij zien,’ zeg ik terwijl ik door mijn knieën zak en één van mijn andere teamgenoten een grap maakt over de positie waarin ik nu verkeer. Ik wip de nagel van de linker grote teen op en zie dat er meerdere kleine barstjes in zitten. Het is veel dikker dan de nagel ernaast en heeft een gelige, bruine verkleuring. De rechter vertoont dezelfde afwijkingen.

‘Ik denk aan een schimmelnagel.’

‘Dat meen je?’

‘Ja.’

‘En hoe heb ik dat kunnen oplopen?’

‘Vaak ontstaat het als de nagel beschadigd is. Je kan het oplopen in sauna’s en in douches.’

Hij kijkt om zich heen of hij de schuldige ziet. Helaas. Hij is de enige.

‘En nu? Nagellak? Amputeren? Of gespierder worden zodat de vrouwen zich meer op mijn bovenlichaam focussen?’ zegt hij terwijl hij zijn buik inhoudt en een kusje geeft op zijn rechter bovenarm die ondanks het aanspannen aan de onderkant bol staat.

‘Ik zou eerst een stukje nagel opsturen om er zeker van te zijn dat het een schimmelnagel is. Maar je kunt ze laten laseren of er tabletten voor innemen die je drie maanden moet slikken.’

‘Drie maanden!?’

‘Ja, en het liefst niet in de zomer omdat je huid gevoeliger wordt door die tabletten.’

‘Dan ga ik morgen wel met mijn vriendin op zoek naar nagellak,’ zegt hij met een glimlach.

‘En je moet tijdens inname van de tabletten de leverfuncties laten controleren omdat er leverschade kan ontstaan.’ Hij draait zich van mij af en spreekt de overige ingezeepte mannen toe.

‘Sorry mannen. Dat wordt even geen derde helft voor mij.’

null Beeld
null Beeld

Rutger Verhoeff (1979) wilde aanvankelijk gynaecoloog worden. Tot hij ontdekte dat hij in deze specialisatie het dagelijkse contact met zijn patiënten miste en besloot huisarts te worden. Inmiddels heeft hij duizenden patiënten op zijn spreekuur ontvangen. Momenteel is hij huisarts in Utrecht. Zijn boek 'Wat denkt u, dokter?' ligt nu in de winkel, uitgegeven door Uitgeverij Thomas Rapp, met gebeurtenissen die zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen; om de vertrouwelijke relatie tussen arts en patiënt te bewaken zijn alle situaties en namen onherkenbaar gemaakt.

Tekst: Rutger Verhoeff. Beeld: iStock, Bente Hilkens (portret Rutger)

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden