null Beeld

Werkbeschrijving macramé wandgordijn

redactie

Benodigdheden:

  • 2 klossen Hoooked Zpagetti á € 8,95 per stuk
  • Een stevige stok van 90 centimeter lang (je kunt bijvoorbeeld een oude bezemsteel doorzagen.

Aanwijzingen:

De belangrijkste eigenschap van Hoooked Zpagetti is dat de dikte en de textuur van de draad varieert.

Voor het maken van een macramé project, is het van belang dat je een Zpagetti soort kiest die niet té zeer elastisch is.

Verder raden we je aan om voor je begint even te oefenen met de knooptechnieken (jawel: macramé).

Wij gebruikten de basis knopen: de weitasknoop, de halve weitasknoop en de verspringende weitasknoop.

Het vliegengordijn in dit patroon heeft de breedte van een deurpost en een hoogte van circa 2 meter.

Het knopen van dit gordijn staat gelijk aan een stevige “work out”. Goed voor je armen!

Stappenplan:

  • Stap 1: Opzetten van de knoopdradenKnip de Zpagetti in 44 draden van ruim 5 meter. Deze draden vouw je dubbel en knoop je met een opzetlus om de stok. Let op dat je extra knoopruimte inbouwt. Je “verliest” wat lengte bij het knopen.
null Beeld
  • Stap 2: De eerste rij knopenBegin links en pak de eerste vier (meest linkse) draden. Maak dan twee weitasknopen onder elkaar. Maak de hele rij af door telkens de volgende vier draden te pakken en twee weitasknopen te leggen.Tip: zorg ervoor dat je de draden stevig aantrekt voor een gelijkmatig geheel.
null Beeld
  • Stap 3: Verder knopenVervolgens maak je een verspringende weitasknoop. Dit doe je door de eerste tweedraden aan de linkerzijde links niet te gebruiken maar de volgende vier draden te gebruiken voor twee weitasknopen.Knoop de hele rij af en dan hou je net als de knoop verspringt aan het begin en aan de rechterzijde twee draden over. Knoop een drietal rijen door waarbij je ervoor zorgt dat de knoop steeds verspringt.
  • Stap 4: Spiralen van dubbele weitasknopenBegin links aan een nieuwe rij en pak de eerst vier draden op. Maak nu een halve weitasknoop.Herhaal het maken van deze halve weitasknoop negen keer. Je krijgt dan een spiraalvormige knoop.Pak nu de volgende vier draden en maak eerst een weitasknoop. Vervolgens maak je een stukje onder deze weitasknoop, Vijftien halve weitasknopen.Deze combinatie van (om-en-om) negen halve weitasknopen en dan één hele weitasknoop met vijftien halve weitasknopen herhaal je tot je weer aan de rechterkant bent gekomen.
null Beeld
  • Stap 5: AfwerkingVersier je vliegengordijn met kralen, zodat de Zpagettidraden mooi gaan uithangen en je vliegengordijn een mooi decorstuk wordt. Laat het gordijn eerst een weekje uithangen voordat je de draden op gelijke hoogte aan de onderzijde afknipt.

Voor meer materialen en technieken zie: www.hoooked.nl

Bekijk ook hoe je een bedboard, wollen gordijnen of macramé plantenhangers maakt.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden