null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Werkmails tijdens de vakantie: ze zouden verboden moeten worden!

Wies (52) vindt dat het maar eens afgelopen moet zijn met die werkmails tijdens de vakantie.

Wies VerbeekGetty Images

‘O, no wat een eikel!’ Hoor ik mijn vriendin H. geërgerd zeggen. We hebben ons net lekker geïnstalleerd op het strand van Menorca. Lekkere bedjes, parasolletje, een sudoku-boekje, tijdschriften en 2 ijskoffie. H. is opeens helemaal van slag door een werkmail die ze leest op haar mobiel. ‘Ik had nog zo gezegd dat hij zich niet met mijn project moest bemoeien,’ vervolgt ze, ‘en nu zit hij toch iedereen te mailen over dingen die ik al lang geregeld heb! En dan zet hij ook nog mijn baas in de cc!’ H. is furieus. En ik snap haar heel erg goed, want ik zou precies zo reageren. Maar omdat ik dit soort dingen niet op vakantie wil meemaken, stel ik altijd de regel in dat we niet naar onze werkmails mogen kijken. Alleen, nu moest ze toch ‘heel eventjes’ kijken of een klant akkoord was gegaan met een offerte. Dat was belangrijk en toen kwam ze dus de mail van de eikel tegen. Weg vakantiesfeer.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik zelf gisterenavond ook stiekem mijn mails heb gecheckt en toen zag ik dat er een tekst, die ik ingeleverd had, was veranderd en helemaal niet naar mijn zin. Ik heb er een paar uur wakker van gelegen.

‘We moeten dit niet meer doen,’ zeg ik tegen H. ‘Het verpest de hele dag.’

‘Toch vind ik dat ik als projectleider verantwoordelijk ben voor een aantal zaken, ook op vakantie,’ sputtert H. tegen. Ik ben het niet met haar eens. Oké, als er brand uitbreekt kunnen ze bellen, maar verder vind ik het onzin. Je bent toch niet onmisbaar! Ze kunnen het op kantoor best allemaal zelf regelen. Vóór je vakantie is het al zo’n enorm gestress om alles af te krijgen en over te dragen. Waarom zou je er op je vakantie ook nog mee bezig moeten zijn? H. voegt eraan toe dat ze ook best opgelucht kan raken als ze leest dat dingen goed zijn afgehandeld. Dus dat het ook positief kan werken. Dat zal best maar we moeten gewoon even afstand nemen van het werk en dat kan alleen door er echt niet meer mee bezig te zijn.

Ik moet denken aan een uitje naar Parijs met 3 vriendinnen, waarbij 1 vriendin zich continu afzonderde om met haar werk te bellen. We werden er niet goed van. ‘Nog een klein dingetje afhandelen, dit moet echt even gebeuren,’ zei ze dan. En: ‘Gaan jullie maar vast naar het museum, ik zie jullie zo wel daar.’

Wat een onzin. Voor hetzelfde geld zit je ergens waar je geen bereik hebt. Een paar jaar geleden keek je toch ook niet de hele tijd op je telefoon naar je mails. Ik vind dat er maar eens een wet moet komen die verbiedt om tijdens je vakantie contact te houden met je werk. Om jezelf te beschermen komt er een slot op je mailbox waardoor je niet meer naar je berichten kan kijken. Ja, ik denk dat ik maar eens een mail stuur naar Lodewijk Asscher, de demissionair minister van Sociale zaken en Werkgelegenheid. Eens even zien of hij tijdens de vakantie zijn mails bekijkt.

null Beeld

Wies Verbeek (52) is journalist en houdt zich vooral bezig met het onderwerp Healthy Aging. Behalve als ze aan het drinken is met vriendinnen. Ze woont samen met haar vriend Paul in Amsterdam.

Iedere dag (gratis!) de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de Daily Update!

BEKIJK OOK DEZE VIDEO:

Ga je op vakantie? Zo voorkom je dat je aankomt!

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden