null Beeld

Wetenschappers komen met nieuwe formule om échte leeftijd van je hond te berekenen

Om erachter te komen hoe oud je trouwe viervoeter is, moet je gewoon een mensenjaar keer 7 doen, toch? Niet helemaal: wetenschappers hebben namelijk een nieuwe formule gevonden waarmee je de leeftijd van je hond nauwkeurig(er) kunt inschatten.

Online redactie Libelle

De 'oude' formule bleek toch een tikkeltje achterhaald. Honden verouderen namelijk op een heel ander tempo dan mensen.

Om erachter te komen hoe de (leeftijds)vork dan wél in de steel zit bij honden, zijn onderzoekers van de universiteit in Californië al jaren bezig. Om een ingewikkeld, biologisch verhaal kort te maken: de onderzoekers hadden daarbij vooral aandacht voor bepaalde moleculen. Die kunnen gebruikt worden om de leeftijd (of 'interne klok') van hond en mens te meten.

Vroege puberteit

Wat blijkt? Honden en mensen worden op een redelijk vergelijkbare manier oud. Maar honden verouderen juist in de eerste jaren veel sneller. Zo krijgt een puppy veel eerder tandjes en belandt hij al na 10 maanden in de puberteit.

Is je viervoeter 3 jaar, dan kun je 'm vergelijken met een mens van 50. Na het 3de levensjaar veroudert een hond minder snel. Een 12-jarige hond komt in leeftijd overeen met een 70-jarig mens.

Formule

Wil je de leeftijd van je hond berekenen? Pak dan je rekenmachine er maar bij en zoek naar het 'ln'-tekentje (het logaritme-tekentje). Dan luidt de formule als volgt:

ln(leeftijd hond) x 16 + 31

Voor iedereen die nooit al te goed scoorde voor wiskunde: is je hond 6 jaar, dan vul je 15 x ln(6) + 31 in. Dat geeft een uitkomst van 60 jaar.

Niet een formule voor alle honden

Het onderzoek heeft wel een kleine kanttekening. Het onderzoek waar de formule uit voorkomt, is uitgevoerd bij labradors. "En kleine honden leven over het algemeen een stuk langer dan grote honden", vertelt dierenarts Joshua Dutré aan HLN.

Je kunt de resultaten van het onderzoek dus niet zomaar doortrekken voor alle honden. Al geeft deze nieuwe formule volgens de dierenarts wel een beter om hondenjaren en mensenlevens te vergelijken dan de oude 'keer 7'-formule. Waarschijnlijk zal de formule voor grote en kleine hondenrassen er dan ook net iets anders uitzien. "Daar is meer onderzoek voor nodig", aldus Dutré.

Hoe voorkom je dat de hond zich eenzaam voelt als je weggaat van huis?

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Cell systems & HLN. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden