null Beeld

“Wie die knop heeft ingedrukt, maakt voor ons geen verschil”

Vandaag wordt het MH17-rapport gepresenteerd aan de nabestaanden. Piet Ploeg (57) verloor bij de ramp zijn broer Alex, schoonzus Edith en hun 21-jarige zoon Robert. 

Elselien van Dieren

Piet Ploeg: "Iedereen die zo’n ramp meemaakt, beleeft het anders. Voor ons overheerst het verdriet, niet de woede. Natuurlijk moet worden uitgezocht hoe dit heeft kunnen gebeuren, maar wie nu precies die knop heeft ingedrukt, dat maakt voor ons geen verschil meer. Het is gruwelijk, maar het is gebeurd. En nu moeten we een manier vinden om daar mee om te gaan. We proberen ons vooral te richten op wat voor mensen Alex, Edith en Robert nu waren. Wat hebben ze voor ons betekend? Waar zijn we hen dankbaar voor?"

Rouwstemming

undefined

"Als je zoiets van dichtbij meemaakt, moet je oppassen dat je niet alles kapot relativeert. Al het andere valt in het niet bij zo’n verschrikkelijke ramp, maar je doet anderen onrecht aan als je daardoor niets meer belangrijk vindt. Ik merk dat ik daar alert op moet blijven, ook in mijn gezinsleven. Ik kan het mijn kinderen niet aandoen dat er altijd een rouwstemming hangt in huis. Dat is voor niemand goed."
Stilstaan

"Dat de ramp zo’n enorme nasleep heeft, maakt het verwerkingsproces moeilijk. Heel Nederland stond even stil op het moment dat het gebeurde, maar nu is de ramp niet altijd meer het gesprek van de dag. Dat is logisch, maar als nabestaande ook moeilijk. Op de rouwkaart van Alex, Edith en Robert staat: Voor ons heeft de wereld vanaf 17 juli stilgestaan. En nog. Het gewone leven gaat door, maar dat van ons zal nooit meer hetzelfde zijn."

PS. De kamers van Alex, Edith en Robert zijn gefotografeerd voor de serie The Empty Spaces Left Behind by Malaysia Airlines Crash.

Interview: Elselien van Dieren (2014). Beeld: Facebook

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden